Gazdaság

Karácsony a vendégmunkásokról: Nem ülünk fel semmiféle xenofób uszításnak

MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Budapest szerint a vendégmunkások munkaerő-kölcsönzéssel való foglalkoztatása hosszabb távon káros hatással van a munkaerőpiaci folyamatokra, ezért a saját cégeink számára ilyen foglalkoztatást nem engedünk. A Budapest-családban meglévő mintegy ezer betöltetlen álláshelyet a munkavállalókat védő, őket anyagilag is megbecsülő megoldásokkal igyekszünk betölteni

– így fogalmaz keddi Facebook-posztjában a főpolgármester. Karácsony Gergely annak kapcsán jelentkezett, hogy a napokban derült ki: a BKK-val szerződésben álló egyik magánszolgáltató cég munkaerő-kölcsönzéssel Fülöp-szigeteki vendégmunkásokat alkalmaz. A főpolgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a portfolio.hu-n korábban már összefoglalta a városvezetés álláspontját. Kiss Ambrus ebben a cikkben leszögezte: a Fővárosi Önkormányzat szerint a munkaerőhiányra reflektálva a vendégmunkások alkalmazása „nem jó útja a probléma kezelésének, és magunk részéről ezt nem engedjük százszázalékos tulajdonunkban lévő cégünknél, a BKV-nál.”

Karácsony a posztjában kiemeli: „nem a külföldiekkel van baj, mi nem ülünk fel semmiféle xenofób uszításnak, súlyos tévedés ilyet belelátni az elvi meggyőződésbe, Budapest nagyszerűsége a sokszínűségében rejlik, és ez így is marad.” A főpolgármester szerint a gond a konstrukcióval, a munkaerő-kölcsönzéssel van, mivel ez hosszabb távon árt a magyar munkavállalóknak is.

A minőségi munkahely nem tud olyan lenni, ahol a valódi munkáltató és a munkavállaló között nem létezik érdemi kapcsolat, csupán egy cég kölcsön ad embereket egy másik cégnek. Ez így kiszolgáltatottá, védtelenné teszi a dolgozókat, rombolja a munkavállalói jogokat, és megakasztja a bérfelzárkóztatás ütemét. Szerintünk a munkavállalói jogokat erősíteni kell, nem rombolni. Szerintünk a bérek felzárkóztatása kell, és nem leépítése. És Magyarországnak igenis van munkaerő-tartaléka, akikről bűn lemondani

– írja Karácsony Gergely. Hozzátette: „ahol pedig nem a főváros a munkáltató, ott ellenőrizni fogjuk, hogy egy magáncég munkaerő-kölcsönzése mennyiben felel meg a közlekedés- és utasbiztonság, valamint az utastájékoztatás, vagyis a budapestiek érdekeinek.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik