Belföld

Fülöp-szigeteki sofőrök vezethetik a fővárosi buszokat, intenzív magyar tanfolyamon is részt vesznek

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Két hónapig tartó kulturális és szakmai továbbképzésen vesz részt az a huszonhárom Fülöp-szigeteki buszsofőr, akikkel, ha meg nem is szűnik, átmenetileg enyhülhet a munkaerőhiány az egyik budapesti buszos szolgáltatónál, az Arrivabus Kft-nél – írja a Telex. A főváros menetrend szerinti járatainak jelentős részét üzemeltető Arriva a Pannonjob Kft-vel, illetve egy helyi partner segítségével kereste a megfelelő jelentkezőket a délkelet-ázsiai országban. Mint írják, a helyi előszűrésen száz alkalmas jelentkező közül választották ki azokat, akik a napokban Magyarországra érkeztek, derült ki a buszos cég hétfői sajtótájékoztatóján. A Fülöp-szigeteki sofőrök januártól állnak munkába, így bárki találkozhat majd velük.

A cikk szerint a magyarországi kalandba belevágó Európán kívüli buszvezetők a szokatlan toborzási folyamat végén szembesülhetnek egy alapvető akadállyal. Ugyanis, bár anyanyelvük mellett angolul is beszélnek, mert az is hivatalos nyelve a Fülöp-szigeteknek, Magyarországon sokan semmilyen idegen nyelven nem kommunikálnak. Erről Krsják Attila, az Arrivabus kultúra és elkötelezettség vezetője azt mondta, hogy a 23 frissen toborzott sofőr ma kezdte el a felkészülést a magyarországi viszonyokra és az minden részletre kiterjed. Bár mindegyikük jól tud angolul, sőt, az utolsó állásinterjúkat is ezen a nyelven készítették velük,

a következő hetekben intenzív magyar tanfolyamon is részt vesznek majd.

A Fülöp-szigeteki buszvezetők egyelőre két évre szóló munkaszerződést kötöttek a Pannonjobbal, így várhatóan ennyi ideig dolgoznak majd a budapesti járatokon. Családjaikat otthon hagyták, a magyarországi sofőrökkel azonos összegű fizetésükből támogathatják őket. Ezzel kapcsolatban irányadó lehet, hogy a cég hatalmas erővel kampányol saját járatain, nagyon keresi az új munkatársakat. A hirdetésekben nem köntörfalaznak, hiszen a témában idén januárban megjelent cikkünk idején hirdetéseikben azt írták, hogy átlagosan havi nettó 434 ezer forintot utal a cég a munkavállalóinak. Az Arriva oldalán bérkalkulátor működik a pontos összegek meghatározásához, az itt olvasható részletek vonatkoznak majd a Fülöp-szigeteki munkatársakra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik