Gazdaság

Népszava: Orbánék titkosítanák a vízdíjadatokat

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Egy törvénymódosítással nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva 30 évre titkosítaná a vízhálózatra, létesítményre és berendezésre vonatkozó, a tárca részére készített javaslatokban foglalt adatokat az Energiaügyi Minisztérium – írja szerdai cikkében a Népszava.

A módosítás januárban lépne hatályba, de addig is egy kormányrendeletben biztosíthatnák az adatok titkosítását. A lap szerint a kabinetnek jó oka van a víziközmű-szolgáltatásra vonatkozó adatok elrejtésére, és a sietségre is, ugyanis a Fővárosi Törvényszék első fokon már kimondta, hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnak ki kell adnia a vízdíjra vonatkozó számításokat és javaslatokat.

A Népszava szerint az Orbán-kabinet nem véletlenül őrzi féltve ezeket az adatokat, ugyanis az évente elkészített számításokból kiderülne, hogy mennyi a vízszolgáltatás indokolt költsége az egyes víziközműcégekre és szolgáltatási területekre lebontva. Ebből viszont könnyen kiszámolható, hogy mennyi veszteség lenyelésére kényszerítette a kabinet a szolgáltatókat a vízdíjak 2013-as befagyasztásával.

Márpedig az adatok egy kártérítési per alapját képezhetik, amit a közműtársaságok az Orbán-kormány, illetve illetékes minisztériuma ellen indíthatnak, a végső számla pedig sok tízmilliárd forint lehet, amit az államnak kellene fizetnie. A törvénymódosítás másik célja a víziközmű társaságok államosításának felgyorsítása lehet – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik