Gazdaság

Mutatjuk, mennyit spórolhat a cége az adómentes borjuttatáson

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Írtuk, hogy a kormány úgy döntött, november 16-tól a veszélyhelyzet végéig (jelenleg november 25.) a bor adómentes céges juttatás lesz, reprezentatív és nem reprezentatív vendéglátás keretében (például év végi bulik, ha meghosszabbítják a veszélyhelyzetet), üzleti ajándékként, illetve a dolgozóknak adható csekély értékű ajándékként, feltéve, hogy az oltalom alatt álló bort magyar borászattól szerzik be.

Az ICT Business Advisory Zrt. kiszámolta, mennyit spórolhatnak a cégek a borjuttatáson, mondjuk ha a karácsonyra ajándékba adott bor is adómentes lesz. 3000 ezer forintos bort vettek alapul, aminél a jelenleg érvénybe lévő adózás mellett (1,18-szoroa adóalapra 15% szja, és 13% szochó fizetendő, vagyis a teljes közteher 33,04%) 3991 forintba kerülhet a bor mint juttatás. Amennyiben kivás cégről van szó, akkor pedig 3831 forint (27,7% közteher) lesz a céges költség a közterhekkel együtt.

Az egy üveg borjuttatáson megspórolható közteher tehát arányaiban nem elhanyagolható összeg, a 991 forint (illetve kivás cégnél 831 forint) miatt érdemes lehet odafigyelni, hogy termelőtől vásárolt palackos, eredetvédett bort adjon a cég, ha már borjuttatást tervez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik