Gazdaság

Építkezzen gyorsan! – Acélcsarnok most segítséggel az engedélyezésben!

A gazdaság számos területét érintő nehézségek jelentős hatással voltak az építkezéssel járó beruházásokra is. A könnyűszerkezetes acélépületek azonban továbbra is népszerűek a gyors kivitelezési lehetőséget keresők körében. Az acélcsarnokok egyik Magyarországon is több évtizede jelen lévő nemzetközi szakértője, a Frisomat segítségével vizsgáltuk a szegmens jelenlegi helyzetét, szolgáltatásait és az október 31-ig ingyenesen igénybe vehető engedélyezési támogatás nyújtotta előnyt.

A 2020-as évek eleje óta a gazdaság szinte minden területén megjelenő változások napjainkig kihívásokat vonnak maguk után a kereskedelemben tevékenykedő cégek mindennapjaiban. Ennek hatására logikusnak lászik, hogy az olyan nagyvolumenű beruházások, mint a telephely kialakítás vagy bővítés még átgondoltabb, megalapozottabb döntéseket követelnek.

Új trendekhez igazított stratégia

Az alapanyagárak emelkedése szélesebb körben gyakorolt hatást a gazdaság számos területére, így az agrár- és ipari vállalatok, vagy éppen az acéltermékekkel foglalkozó gyártók hétköznapjaira is. A helyzetet tovább bonyolította az újabb gazdaságot formáló tényezők megjelenése, amelyek hatékony kezelése újfajta stratégiai lépéseket követelt. Ebben a helyzetben azonban a funkció tekintetében széles körben alkalmazható, gyorsan épülő és financiálisan is gazdaságosnak számító acélcsarnokok megrendelői oldalról vizsgálva továbbra is keresettek maradtak, miközben a gyártói oldalon a kihívások köre bővült. A Frisomatnál a szokatlan üzleti környezetben tapasztalt nehézségek kezelése – köszönhetően a jól szervezett logisztikai folyamatoknak és az optimalizált raktárkészleteknek – sikeresnek bizonyult. „Ezekre alapozva a cég a piac korlátozott és tovább szűkülő lehetőségei idején is biztosította a gyors kiszolgálást, és ami ennél is fontosabb, nem jelentősen növekedett vevőkre hárított költségek mellett.” – mondta Raport László, a Frisomat magyarországi leányvállaltának ügyvezető igazgatója. A stratégia finomhangolásával a cégnek sikerült megalapoznia egy kiemelkedően sikeres üzleti évet, amely 2023. júniusával zárult. A cég ügyvezetője azonban most tartja igazán fontosnak a nyitottságot a stratégiai rugalmasságra és a kidolgozott, több lábon álló tervezést az újabb kihívások megoldására.

Mit tud egy modern acélcsarnok?

Teljes nyugalommal állíthatjuk, hogy szinte mindent. Mára nem a mezőgazdasági géptárolás vagy állatállomány tartása a legelterjedtebb feladat, amiben az acélcsarnokok jól alkalmazhatók. A könnyűfémszerkezetes épületek ugyanis amellett, hogy az épület akár pár hónap leforgása alatt kulcsrakész állapotba kerülhet, egyszerűen szabhatók funkcióra vagy igazíthatók arculathoz, de számos a funkciót szolgáló kiegészítő opció is elérhető. Ezek között érdemes kiemelni a különböző nyílászáró és szigetelési lehetőségeken kívül, a szellőző-, vagy egyéb gépészeti berendezések, tűzálló festékrétegek használatának lehetőségét vagy éppen a páralecsapódást és vízfolyásokat gátló antikondenzációs bevonatokat. Mindezek a tulajdonságok az acélcsarnokok legváltozatosabb, hatékony felhasználását eredményezik.

Acélcsarnokok számokban

A magyarországi Frisomat ügyvezetője az árak és költségek optimalizálása érdekében kiemelten fontosnak tartja az egyensúly megteremtését. „Az árak drasztikus emelkedésének ideje úgy tűnik lejárt, talán eljutunk egy stabilizálódáshoz, ahol minimális csökkenés, azaz a költségek optimalizálódása várható. Azonban fontos tisztán látni, hogy ez idő alatt a bérek és a munkadíjak is jelentősen megemelkedtek, amelyek csökkenése nem várható. Míg az egyik oldalon mérséklődés tapasztalható a másikon akár 25%-os emelkedés is történt, így rendkívül fontos az egyensúlyra törekvés ezen a téren is. Mi, a Frisomatnál arra törekszünk az összegek elosztásánál, hogy megrendelői oldalon a teljes végösszegben csak nagyságrendileg 5%-os áremelkedés realizálódjon. Négyzetméterárra vetítve tehát továbbra is megvalósítható nettó 90.000 forinttól egy egyszerűbb üzemcsarnok, a komplexebb, kiegészítőkkel bővített típusoknál nettó 150.000 forint/m2-rel lehet előkalkulációt végezni.” – mondta Raport László, a magyarországi Frisomat ügyvezetője. Ennek megfelelően a legelterjedtebb és funkcióban is szélesen alakítható 600 négyzetméter körüli épület Frisomat által szállított szerkezetinek ára nettó 60 millió forint körül alakul.

A Frisomat ezen felül arra törekszik, hogy évről-évre bővítse szolgáltatásait és acélcsarnokait újfajta funkciókkal ruházza fel. A technikai fejlesztéseknek köszönhetően mára a gyártó épületei sokkal gazdaságosabban és hulladékszegényebben készülnek, jelentősen rövidebb szerelési idővel. Szintén a 2022-es év utolsó hónapjainak újdonsága, hogy az energiahatékony működtetés lehetőségét megrendelői oldalon is támogatva a Frisomat tetőszerkezetek már kivétel nélkül 15 kg/m2-es teherbírással kerülnek legyártásra, így azok gyárilag alkalmasak szabványnak megfelelő napelemek elhelyezésére.

Gyorsabban, mint valaha: most +1 plusz segítség a Frisomattól

A gyártó nem csak technikai és műszaki tulajdonságok továbbfejlesztésével teszi hatékonyabb megoldássá acélcsarnokait, de vizsgálva a kivitelezési folyamat lépéseit, szakmai tanácsadást és támogatást is nyújt:

Annak érdekében, hogy a kivitelezés előkészületeinek sebessége felvehesse a versenyt egy-egy könnyűszerkezetes csarnok felépülési idejével 2023. október 31-ig most minden újonnan szerződött Frisomat épületnél ingyenesen átvállalja a gyártó a sokszor időrabló engedélyezi tervdokumentáció összeállítását!

Az időszakos ingyenes lehetőségről és a Frisomat épületmegoldásairól a ide kattintva tudhat meg többet!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik