Gazdaság

Parragh: Meggondolandó, hogy az állam einstandolja az MNB ingatlanait

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Bombát robbantott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azzal, hogy bedobta: a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem ért az infláció kezeléséhez, de nem állt meg ezen a ponton. Az MNB brutális veszteségének kezelésére is lenne megoldási javaslata, többek között erről beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A nemzeti bank a saját tőkéjét elvesztette, ilyen, amióta forint van, 1946 augusztus elseje óta nem fordult elő – mondta Parragh. (A jegybank tavaly 402 milliárd, idén az első félévben 999 milliárd forint veszteséget mutatott ki, az év egészére 2000 milliárd forint körüli mínuszt várnak.) Ha piaci szereplő lenne, csődbe menne és felszámolnák, csak azért nincs csődben a jegybank, mert nem piaci szereplő, mögötte áll a költségvetés.

A veszteség kezeléséről azt mondta, el fogják határolni a veszteséget, 5 évre szét fogják teríteni, a következménye pedig az lesz, hogy drágábban fogunk hitelhez jutni, nehezebben fogunk hitelhez jutni szemben a szomszédos „versenyországokkal”. Mi fogjuk kifizetni helyettük a költségvetésből – rögzítette. Arra a kérdésre, hova lett a pénz, a kamarai elnök azt mondta: döntő része külföldi befektetők zsebében van. „Amikor van egy hiba az időzítésben, a bejelentésekben, a kamatszintben, a kamatfolyosóban, akkor azon valaki extrapénzre tesz szert, és az nem Magyarországon lakik.” A forint volatilitására emlékeztetett, amikor 320-330-tól 430 forintig rángatózott az árfolyam. A közbevetésre, hogy Matolcsy bejelentette, nincs árfolyamcél, úgy reagált, ezt nem kellett volna.

Elégettük a pénzt.

A műsorvezető kérdésére, adósságon kívül mije van a jegybanknak, és ha valami történik, akkor milyen eszközökkel tud beavatkozni azt válaszolta, hogy a jegybank mindig tud forráshoz jutni a nemzetközi piacon, sőt a hazai piacon is egyre erőteljesebben jelen van. Az a kérdés, mennyiért tud forráshoz jutni – utalt az elnök arra, hogy Magyarország egyre magasabb kamatokkal jut hitelekhez, és a drága kölcsönöket törleszthetjük – mint fogalmazott – évtizedes távlatban.

Ilyen méretű adósság mellett úgy véli,

érdemes lenne megnézni a jegybank ingatlanait és elgondolkodni az államnak azon, hogy azokat einstandolja.

A felvetésre, van-e az államnak ahhoz joga, hogy lefoglalja a jegybank tulajdonát, azt felelte, az államnak mindig van joga módosítani a jogszabályt. 500 milliárd forint olyan ingatlanról van szó, ami a jegybank működéséhez nem szükséges – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik