Gazdaság

Vidéken robbanhat nagyot a magyar nyugdíjbomba, előreszámítás érkezett 2050-ig

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Egy friss előrejelzés szerint az időskori eltartottsági ráta jelentős emelkedésére lehet számítani Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 100 dolgozóra - aktív korúra - 32 időskorú jut, ez a szám 2050-ben 47-re emelkedhet – írja az mfor.hu.

A legújabb Statisztikai Szemlében jelent meg “A magyarországi régiók népességének előreszámítása 2050-ig” című tanulmány, amelyben Obádovics Csilla, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának egyetemi tanára és Tóth G. Csaba, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézete, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatársa komplikált számításokkal többféle forgatókönyvet vázolnak fel a következő évtizedekre.

Az alapforgatókönyben azt valószínűsítik, hogy 2050-re a jelenlegi 9,7 millióról 8,5 millió főre csökken Magyarország népessége, közben pedig az elöregedés egyre komolyabb problémát jelent – idézi a portál.

Az úgynevezett időskori eltartottsági ráta – amely azt mutatja meg, hogy hány dolgozóra hány 65 évnél idősebb ember jut – országosan az alapforgatókönyv szerint a 2022-es 32 százalékról 2050-re 47 százalékra emelkedik, azaz

míg 2022-ben 3,1 aktív korú (15–64 éves) lakosra jut egy idős eltartott, addig 2050-ben már 2,1 

– áll az elemzésben, amelyben hozzáteszik, hogy bár ez a mutató nem veszi figyelembe, hogy a születéskor várható élettartam emelkedésével párhuzamosan emelkedhet a tényleges nyugdíjba vonulás átlagos életkora is – ahogy ez történt az elmúlt évtizedekben –, mindemellett összehasonlítható módon ​megmutatja a​ főbb trendek​et, kihívások​at.

A tanulmány szerint az eltartottsági ráta emelkedése mellett jelentős változások várhatóak az országon belül. Miközben 2022-ben a különböző magyarországi régiókban 27–36 százalék között alakult a ráta, 2050-re több forgatókönyv esetén közel 20 százalékpontnyi különbség rajzolódik ki a leginkább és a legkevésbé idősödő régiók között.

Az alapforgatókönyv szerint a mutató Közép-Magyarországon – mind Budapesten, mind Pest régióban – több mint egy évtizedes stagnálás után 40 százalék fölé emelkedik majd, míg

a Dél-Alföldön 55, a Dél-Dunántúlon 60 százalékra emelkedhet a száz aktív korúra jutó időskorúak száma.

A többi régióban 47-50 százalék között alakul az idősek és az aktív korúak aránya.

Az elemzésből kiderül az is, hogy korábbi tanulmányok figyelmeztettek az elöregedés veszélyeire, ezen belül arra, hogy a természetes reprodukció alatti termékenységi ráta, a fiatalok számának és arányának csökkenése súlyos következményekkel járhat. Kialakul az idősebbek „társadalma”: a tovább élő, feltehetően egészségesebb idős emberekre lényeges szerep várhat a következő időszakban a régiók fejlődésének fenntartásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik