Gazdaság

Nagy Márton: A jegybank küklopsz-üzemmódban működik, reméljük nem vakul meg

MTI / Komka Péter
MTI / Komka Péter

Túl vagyunk a fordulaton, jövünk ki egy viharból – kezdte a beszédét Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn a Világgazdaság konferenciáján. Szerinte gyors manőverekre volt szükség, amiket a kormány 2022-ben és 2023-ban is megtett, most viszont már egyenesen lehet menni, stratégiai nyugalomra van szükség. Az idei az infláció letörésének az éve, 2024 pedig a növekedés helyreállításáé – fogalmazott.

A vg.hu tudósítása alapján a tárcavezető szerint egyszerre lehet küzdeni az infláció letörése ellen és a növekedés beindításáért, amiben kulcskérdés lesz a fogyasztás helyreállítása. A növekedés és egyensúly helyreállításának receptje, hogy

hozd rendbe úgy, ahogy elromlott.

Elismerte, hogy a költségvetésben is keletkeztek lyukak a fogyasztási csapda miatt. Mint mondta, a magyar gazdaság különlegessége, hogy a költségvetés fogyasztásiadó- és nem szja-alapú, így aztán a fogyasztásnak kell nőnie a reálbér-emelkedéseknek köszönhetően. Szerinte a minimálbér-emelés jövőre 10 és 15 százalék között lehet, miközben az infláció 6 százalék körül alakulhat, vagyis a reálbér-emelkedés támogatja majd a fogyasztás helyreállítását.

Ha ez megtörténik, egy gyors visszapattanás lehet 2024 és 4 százalékkal nőhet a magyar gazdaság – jósolta. Hozzátette:

a magyar gazdaság alapszövetei nem sérültek,

ugyanakkor a kiskereskedelmen belül is nagy az asszimetria: megjelent a zsugorinfláció, csökken az áfabevétel, ugyanis alacsonyabb áfatartalmú termékeket fogyasztanak a vásárlók.

Jelezte: az export lendületével és az energiaárak csökkenésével a külkereskedelmi egyenleg gyorsan helyreállt, ami a folyó fizetési mérleget is pozitív irányba fordítja. A beruházási ráta továbbra is 27 százalék fölötti, lényegében elsők voltunk tavaly is, ez azt mutatja, hogy ezzel a szektorral nincs probléma. Ez a válság annyiban is más, mint a korábbiak, hogy nincsenek elbocsátások – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy egész Európában teljes foglalkoztatottság van, ez pedig egy kifeszített munkaerőpiacra jellemző.

A növekedésről azt mondta, az infláció csökkenésével áll helyre a magyar gazdaság növekedési képessége. Az egyetlen problémát a reálkamatok jelentik, szeptembertől a reálkamatok pozitívba váltanak, aminek a legkevésbé sem örül.

A jegybank küklopsz-üzemmódban működik, csak az inflációra figyel. Reméljük, hogy nem vakul meg

– jegyezte meg ironikusan miniszter, aki szerint, ha a fogyasztás helyreáll, a költségvetés problémája is rendeződik.

Nagy Márton kiért arra is, hogy a budapesti repülőtér megvásárlását csomagban finanszírozhatják majd, amely

  • a költségvetési források
  • és a fejlesztési banki pénzeken túl
  • nem stratégiai eszközök értékesítését is tartalmazhatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik