Gazdaság europoli

„Marshall-tervet Ukrajnának”: újabb uniós testület int be az orbáni vétónak

MTI/EPA/Julien Warnand
MTI/EPA/Julien Warnand
A munkavállalók és a munkaadók uniós konzultatív testülete, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) szerint a javasoltnál nagyobb mértékben kell emelni az EU költségvetését. Korábban hasonló álláspontot fogalmazott meg az Európai Parlament szakbizottsága is – írja a hvg.hu.

A 350 fős EGSZB elfogadta saját álláspontját a uniós költségvetés félidős felülvizsgálatával kapcsolatban. Ennek fontos eleme, hogy – az Európai Bizottság júliusban előterjesztett javaslata szerint – 66 milliárd euró pótbefizetésre van szükség, amelyből Ukrajna folyamatos támogatását lehetne biztosítani, de szerepel benne az illegális bevándorlás elleni hatékonyabb fellépés és az EU versenyképességének javítása is.

Az Ukrajna pénzügyi megsegítésére vonatkozó keretet illetően az EGSZB támogatta azt az elképzelést, hogy a befagyasztott orosz eszközöket Ukrajna újjáépítésének kiegészítő forrásaként használják fel, és hangsúlyozta, hogy közép- és hosszú távon

Európának „a Marshall-terv mértékéhez megfelelő, jelentős, tartós kötelezettségvállalásra lesz szüksége” Ukrajna számára.

idézi a portál.

Elena-Alexandra Calistru, az EGSZB előadója a következőket mondta: „Gyorsan meg kell állapodnunk az Ukrajnai Eszköz létrehozásában. Biztosítanunk kell a jogállamiságot mind az EU-tagállamokban, mind az ukrajnai újjáépítési folyamatban, a finanszírozás feltételének a reformoknak kell lenniük.”

Korábban az Európai Parlament költségvetés szakbizottsága a javaslatról azt mondta, hogy további 10 milliárd euróval kellene kiegészíteni. Annak érdekében, hogy a különböző területek finanszírozása folyamatos legyen, még ebben az évben a jogalkotási folyamat végére kell érni. Ezt a témát azonban a magyar kormány egyelőre blokkolja. Mivel költségvetést érinti kérdésről van szó, egyhangúságra van szükség. A magyar álláspont azonban az, hogy amíg Magyarország nem jut hozzá az uniós forrásokhoz és amíg az ukránok el nem számolnak az eddig megkapott pénzekkel, addig az Orbán-kabinet tárgyalni sem hajlandóm erről az ügyről.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik