Gazdaság

Kútamnesztia: térképen követhető, hogy kik nem ússzák meg az engedélyeztetést

Getty Images
Getty Images
Elkészült a vízkészletvédelmi országtérkép, ami alapján eldöntheti egy kúttulajdonos, hogy a kútamnesztia után szükséges-e bejelentenie, illetve engedélyeztetnie a kútját, vagy sem. Csakhogy pont az nem derül ki a térképhez kapcsolt információkból egy átlagember számára, hogy mit kell nézni, illetve hogyan kell értelmezni a látottakat. Legalábbis mi nem jöttünk rá, ezért megkérdeztük Rózsa Attilát, a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete elnökét.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2023. szeptember 7-én a honlapján adott hírt arról, hogy elkészült az a vízkészletvédelmi országtérkép, amely a háztartási talajvízkutak jövőbeni engedélyezésében központi szerepet fog betölteni – írja a weboldalán a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete (MVE). Ezen lehet megnézni, hogy egy jogkövető háztartási (vagy mezőgazdasági) kúttulajdonosnak van-e bejelentési, engedélyeztetési kötelezettsége.

A térkép oldalán rövid tájékoztató olvasható egy felugró ablakban (rögtön az oldal megnyitásakor), ami közli, hogy:

  • A vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területeken a háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter mélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút (háztartási kút) létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a vízilétesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére.
  • Nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez.
  • A lakossági és mezőgazdasági kutak (haszonnövény-termesztési célú öntözési és haszonállatállomány-ellátási céllal) létesítésével kapcsolatos szabályozás részleteit a vízgazdálkodásról szóló törvény tartalmazza.

Ettől nem lettünk sokkal okosabbak, így megnéztük, mit is mutat a térkép.

Azt tapasztaltuk, hogy az ingatlanunkra, illetve a kutunkra a térképen lakcímmel (település, utca, házszám) vagy helyrajzi számmal (településnév, szóköz, helyrajzi szám, perszám) kereshetünk rá – némi türelem kell hozzá, mert elég lassan megy a keresés. Ám az, hogy megtaláljuk-e az ingatlant, illetve ott találjuk-e, ahol ténylegesen van, rögtönzött kereséseink szerint egyáltalán nem biztos. Volt olyan mosonmagyaróvári kút, amit a lakcím beírásával nem ismert fel a térkép, helyrajzi számmal viszont igen. Egy vecsési ingatlannál a helyrajzi számot először Lakiteleken találta meg, a lakcímet pedig Tiszaalpáriban. Néhány nappal később már volt vecsési találat is ugyanarra a helyrajzi számra, igaz, az nem pont abba az utcába esett (Dózsa György), mint ahol az ingatlan valójában van (Budai Nagy Antal), de házszámra pontos volt a találat. Lehet, hogy időközben finomítottak a térképen?

Galéria
Magyar Vízkútfúrók Egyesülete

De nem ez az egyetlen furcsaság, amit tapasztaltunk. Egy találomra beütött érdi címet például hol két utcával feljebb, hol lejjebb jelenített meg a térkép – az egyik hely rózsaszín volt (azaz kockázatos), a másik nem. És ez előfordult akkor is, ha „utcát” írtunk be, meg akkor is, amikor csak „u”-t. Néhány nap múlva viszont sem „u”-val, sem „utcával” nem volt találat.

Galéria
Magyar Vízkútfúrók Egyesülete

Ha megtalálta a térkép, hogy hol van az ingatlanunk, kutunk, akkor rózsaszín vagy fehér területet láthatunk. De mit jelent ez? És egyáltalán ezt kell-e nézni?

Innen látható, van-e teendő a meglévő kúttal

Rózsa Attilától tudtuk meg, hogy akár rózsaszínnel (ezek a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területek), akár fehérrel jelzi a meglévő háztartási talajvízkút (illetve mezőgazdasági öntözési vagy állattartási célú talajvízkút) helyét a térkép (ezek a kockázatmentes területek), a szóban forgó kúttal nincs teendő, az a jövőben is fönnmaradhat, feltéve, hogy sekély mélységű, azaz talajvízkút. Hogy az adott kút mélysége szerint valóban talajvízkútnak minősül-e, azt pedig a következő módon tudhatjuk meg lépésről lépésre:

  • alul a „réteglista” ikonra (amelyik úgy néz ki, mint három szalvéta egymásra rakva, balról a negyedik ikon) kattintva,
  • az előugró kis ablakban a „vízkészletvédelem” sort kipipálva,
  • aztán rá is kattintva,
  • a megjelenő „vízkészletvédelmi szempontból kockázatos terület” sor alatt az „első vízzáró réteg megjelenésének felszíntől számított mélysége (m)” sort is ki kell pipálni,
  • majd erre a sorra rákattintva a jelmagyarázat (színskála, talajvízkút-kútmélység) jön elő.
  • Ennek értéktartományai magyarázzák a térképen addigra már megjelenő színes, sárga-kék foltokat. (Itt megjegyezzük, hogy meglehetősen nehéz azonosítani a megjelenő színeket.)
Magyar Vízkútfúrók Egyesülete

Ha a kutunk kisebb mélységű, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó mélységtartomány, akkor az talajvízkútnak minősül. Ellenkező esetben viszont, vagyis,ha rétegvízkutunk van, annak utólagos hatósági engedélyezésére továbbra is szükség van

– adta meg a megfejtést Rózsa Attila.

Új kutaknál ezt kell nézni a térképen

Az újonnan létesítendő kutaknál a színezés szintén számít – folytatta a szakember. A rózsaszínnel jelölt területeken a háztartási célú talajvízkutak létesítése 2024. január 1-jétől bejelentésköteles és hatósági jóváhagyási eljárás alá tartozik, míg a fehér területeken ilyen talajvízkutak a jövőben szabadon, engedély nélkül lesznek létesíthetők.

A mezőgazdasági célú talajvízkutak a rózsaszínű területfoltokon a Nemzeti Földügyi Központ által kiadott vízjogi engedély alapján lesznek 2024. január 1-jétől építhetők, szemben a fehér területekkel, ahol ugyanezek a kutak csupán az egyszerűbb, bejelentés és hatósági jóváhagyási eljárás alá tartoznak majd.

Amennyiben azonban rétegvízkutat vagy karsztkutat kívánunk a jövőben létesíteni (bármilyen céllal), azok engedélyezési eljárási rendje semmiben nem változik, minden esetben előzetes vízjogi engedélyezési kötelezettséggel jár.

Szépséghibák a térképen

Az országtérkép használata tehát nem egyszerű

– összegzett Rózsa Attila. Szakember által nyújtott segítség nélkül ember legyen a talpán, aki a térkép alapján el tudja dönteni, kell-e bejelentés, hatósági jóváhagyás vagy engedély ahhoz, hogy a kútját valaki 2024 januárjától jogszerűen és büntetésmentesen használhassa, esetleg új kutat létesíthessen.

Az MVE nehezményezi, hogy nem sorolták kockázatosba azokat a térségeket, ahol már most is vízmennyiségi deficit jelentkezik – például a gyenge mennyiségi állapotú felszínközeli víztesteket, ahogy a gyenge vízminőségi állapotú víztesteket, a kármentesítéssel érintett területeket, a nitrátérzékeny vagy a felszín alatti víz állapota szempontjából fokozottan érzékeny egyéb területeket sem.

A térképről annyit tudtunk még meg (ez az oldal behívásakor megjelenő felugró ablak tájékoztató szövegéből derült ki), hogy a működő helyrajziszám-kereső a vízügyi ágazat által előállított szolgáltatás, így az nem dinamikusan frissülő közhiteles információ, csupán tájékoztató.

Kapcsolódó
Kútamnesztia: ha nem tudjuk, hogy a kutunk megfelel-e a feltételeknek, nem dőlhetünk hátra
Elvileg megmenekültek a kúttulajdonosok minden adminisztrációtól. De tényleg?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik