Gazdaság

Borítékolható az üzemanyaghiány, ha újra hatósági árat vezetnek be

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn beszélt arról a parlamentben, hogy az infláció letörése érdekében ismét be fognak avatkozni, ha a kereskedők nem tudják, vagy nem akarják kordában tartani az árakat. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden a Mol vezetőivel tárgyalt, ahol világossá tette, minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak emelését. A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint a hatósági úr újbóli bevezetése újra üzemanyaghiányt okozna – derül ki az TRL.hu riportjából.

A 2021 novemberében bevezetett hatósági ár (480 forint/liter) tavaly decemberi hirtelen eltörlése óta nem volt olyan magas az üzemanyagár (benzin 660 forint közelében, diesel 680 forint körül), mint most – hangzik el a KSH adataira hivatkozva. A 480 forintos hatósági ár bevezetése előtt 520 forint körüli üzemanyagárak voltak – emlékeztetnek a riportban. Az üzemanyagársapka következtében kiesett az import, a Mol egyedül nem tudta ellátni a korábbi mennyiséggel az országot, jelentős hiány alakult ki, folyamatos sorállás volt a benzinkutakon.

Ha újra árstopos lenne az üzemanyag,

szinte biztos, hogy nagyon rövid időn belül komoly hiányok alakulnának ki, elsősorban a gázolajpiacon, kiesne az import, és a hazai finomító a jelenlegi helyzetben biztosan nem képes egyedül ellátni megfelelő mennyiségű üzemanyaggal a piacot

– borítékolta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó.

A Mol azt válaszolta az RTL megkeresésére, értik a kormány üzemanyagárak moderálását célzó szándékát. Arra azonban nem válaszoltak nekik, egyetértenének-e egy újabb ártsoppal.

A piaci folyamatok jelenleg nem indokolják, hogy a kormány ismét hatósági árat vezessen be az üzemanyagoknál

– mondta a 24.hu gazdasági témákkal foglalkozó podcastjében, a Dellában a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, Bacsa György.

Kapcsolódó
A Mol szerint nincs itt az ideje a hatósági benzinárnak
Bacsa György, a cég ügyvezetője szerint a benzin ára inkább távolodni fog a 700 forinttól. Arról is beszélt a Dellában, hogy mi, illetve ki lassítja Európában a társaság leválását az orosz kőolajról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik