Gazdaság

Újabb akkumulátoros cég bukkant fel, ezúttal Budán

Phylion Battery (Hungary) Kft. néven jegyzett be a cégbíróság nemrég egy új társaságot, amely főtevékenységének az akkumulátor- és szárazelemgyártást tüntette fel. Alapítója a hollandiai székhelyű Phylion Battery (NL) B.V., ennek kézbesítési megbízottja egy ügyvédi iroda, ennek a XI. kerületi, Villányi úti címére adta meg a székhelyét az új társaság.

Megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy tud-e az akkumulátoros cégről, újabb kínai gyárépítésről van-e szó, s ha igen, melyik települést választották bázisul, de cikkünk megírásáig nem reagált kérdéseinkre Szijjártó Péter tárcája.

A Phylion magyar nyelvű honlapokon főként elektromos biciklik akkumulátorellátójaként tűnik fel, a kínai cég a honlapján azonban úgy mutatkozik be, mint a lítiumakkumulátorok fejlesztése és gyártása terén 20 éves tapasztalattal rendelkező vállalkozás, és repertoárjában elektromos autók és energiatárolásra szolgáló akkumulátorok épp úgy megtalálhatók, mint az akkumulátorok újrahasznosítása. A leírás szerint gyártóbázissal rendelkeznek két kínai városban, Szucsouban és Csucsouban, ezenkívül leányvállalatuk van Európában és Indiában is.

A világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója közül öt már Magyarországra érkezett: Debrecenben ott a CATL és az EVE Power, Gödön a Samsung, Komáromban és Iváncsán az SK csoport, illetve Nyíregyházán a Sunwoda. Szijjártó korábbi bejelentései alapján azonban nem kizárt, hogy folytatódik a sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik