Gazdaság

Ungár Péterék családi cégétől bérel parkolókat az ellenzéket büntetéssel fenyegető ÁSZ

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az Állami Számvevőszék milliárdos büntetéssel fenyegeti az ellenzéki pártokat, miközben az LMP elnökének résztulajdonában lévő cégtől bérel milliókért parkolókat – derítette ki az mfor.hu.

Nemcsak az Agrárminisztérium bérel irodát Schmidt Mária és Ungár Péter cégétől, hanem az ellenzéket éppen milliárdos büntetéssel fenyegető Állami Számvevőszék (ÁSZ) is tőlük kölcsönöz parkolóhelyeket – tudta meg a portál az ÁSZ szerződéseiből. Az állami szerv április 1-jén kötött egyéves vállalkozási szerződést a Budapesti Ingatlan (BIF) Nyrt.-vel 8,3 millió forint értékben parkolók bérléséről. A BIF főrészvényese pedig a Pió-21 Kft., aminek tulajdonosa Schmidt Mária és gyerekei: Ungár Péter LMP-társelnök és Ungár Anna, akinek horvátországi nyaralójában Orbán Viktor miniszterelnök is megfordult a nyáron.

Az ÁSZ központja a belvárosban, az Apáczai Csere János utca 10. szám alatt található, a környéken valóban nagyon nehéz parkolni. Az Ungár család ingatlanos cégének tulajdonába pedig nemcsak hotelek és irodaházak tartoznak, hanem egyebek közt az Aranykéz parkolóház is, ami mindössze 250 méterre van az ÁSZ főhadiszállásától. Azt ugyanakkor nem tudni pontosan, hogy az ÁSZ hol bérli a parkolóhelyeket.

Az állami szerv tehát milliókat fizet az ellenzéki politikus résztulajdonában lévő cégnek, miközben a számvevőszék nemrég vizsgálatot indított az ellenzéki pártok kampányára juttatott külföldi támogatások ügyében. A szervezet arról tájékoztatta a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet, hogy az eddigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és büntetésként ennek a dupláját, 3,3 milliárd forintot készül kiszabni a pártokra. A rekordösszegű büntetés után jóformán semmi pénze nem maradna a hat ellenzéki pártnak a 2024-es választások kampányára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik