Gazdaság europoli

EU-pénzek: ettől tarthat a kormány, ha októberig nincs alku

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Ha októberben nem születik meg a brüsszeli alku, előfordulhat, hogy csak a jövő júniusi EP-választások után tisztázódik a magyar vita, és lehet egyezség a hazánknak járó uniós forrásokról. Az Indexnek nyilatkozó fejlesztéspolitikai szakértő szerint ugyanakkor az is rosszul sülhet el, ha hirtelen ránk ömlik több ezer milliárd forintnyi uniós támogatás, mert azzal nyomban beköszönthet a dupla áras építési beruházások kora, ami ismételten felfűtheti az inflációs kályhát.

Az ötödik Orbán-kormány egyik vállalása volt tavaly áprilisban, hogy a múlt év végéig minden szinten dűlőre jut az Európai Bizottsággal, így végre beindulhat érdemben is a 2021–2027-es ciklus. Néhány köztes állomást követően, miután a vita tovább húzódott, lényegében azt üzente a kabinet, hogy legkésőbb 2023 végén, 2024 elején már nemcsak centenként csöpög a támogatás a brüsszeli pénzcsapból, hanem valósággal ömlik ránk az uniós forrás.

Ehhez képest szeptember közepén ott tartunk, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter új célt vetített előre: „2024. május 1-jén úgy ünnepeljük az európai uniós csatlakozás 20. évfordulóját, hogy a nekünk járó források már jönnek”. Ugyanakkor Navracsics legújabb forgatókönyve azt jelentené, hogy hamarabb jön a pénz, mint hogy lebonyolítsák az önkormányzati s egyúttal az európai parlamenti választásokat.

Láthatóan nem közelednek érdemben az álláspontok az Európai Bizottság és a magyar kormány között. Márpedig ha a következő egy hónapban, azaz október végéig nem születik meg a brüsszeli alku, akkor jövő tavasszal sem feltétlenül várható egyezség, az jó eséllyel átadás-átvétel után az új összetételű uniós intézményrendszerre marad – mondta a portálnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Vagyis hatalmas a tétje diplomáciai fronton a következő heteknek. Lényegében az múlik a soron következő tárgyalásokon, hogy akár már a karácsonyfa alá kerüljön a magyar vállalkozások által régóta várt uniós forrás, vagy folytatódjon a maratoni böjt, és csak a 2024. június 6–9-i EP-választások után kerüljön pont a vitás kérdésekre.

Nagyon nem mindegy.

Ugyanakkor ki kell mondani, hogy ha hirtelen beáramlik az országba több ezer milliárd forintnyi uniós pénz, annak árnyoldala is van: tovább fűtené az év elején tetőzött inflációt. Az építőipari vállalkozások hirtelen elkezdenek dupla áron dolgozni, beleértve az építőanyag-gyártókat is. Még ha csalódottak, frusztráltak is a magyar cégek, élen a termelő-gyártó iparvállalatokkal, ezekkel a kockázatokkal is számolni kell – figyelmeztetett Essősy Zsombor.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik