Gazdaság

EU-pénzek befagyasztása: újabb feladványt kapott a kormány Brüsszeltől

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Körülbelül tíz kérdést kell megválaszolnia a magyar kormánynak ahhoz, hogy zöld utat kapjon ősszel a bizottságtól a kohéziós források egy részének kifizetésére – írj a szabadeuropa.hu.

A portál értesülései szerint az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő törvénymódosítások alkalmazásáról és végrehajtásáról érdeklődik majd a héten a magyar kormánynak küldendő levélben az Európai Bizottság. A levél elküldésére szinte napra pontosan két hónappal azután kerül sor, hogy a magyar kormány a kohéziós politikai források lehívása szempontjából lényeges horizontális feljogosító feltétel teljesítésének újraértékelését kérte Brüsszeltől még július 18-án.

A bizottság két hónap vizsgálódás után minden jel szerint arra a következtetésre jutott, hogy bár újabb törvénymódosításra valószínűleg nem lesz szükség, a végrehajtás oldalán még bőven akadnak kérdőjelek. Információik szerint a testület a héten legalább tíz, végrehajtással összefüggő kérdésben kér magyarázatot és pontosítást az Orbán-kormánytól, mielőtt kialakítaná a véleményét.

Úgy tudják, hogy többek között a Kúria ügyelosztási rendszere és a bírói önigazgatás fórumaként működő Országos Bírói Tanács (OBT) erőforrásainak biztosítása az, amelynek esetében a bizottság nem éri be a törvénymódosításokkal, hanem a végrehajtásról is meg kíván győződni, mielőtt áldását adná a hét év alatt elérhető, 21 és fél milliárd kohéziós forrásból nagyjából 12,7 milliárd euróhoz való hozzáférésre.

A portál értesülése szerint a bizottságnak esetenként komoly kétségei vannak a tekintetben, hogy az eddig benyújtott magyar anyag elégséges lesz a boldogító igenhez, ezért

további garanciákat és részleteket várnak a kormánytól.

Jellemző példa az OBT már említett költségvetési függetlenségének kérdése. Úgy tudjuk, a magyar fél a kérdést elintézte azzal, hogy elküldték a költségvetési törvényt, amelyen belül egyetlen sorban van leírva, hogy a bírói testület büdzséje 2024-ben az eddigi duplájára nő.

Ha a kormány október folyamán megadja a szükséges válaszokat, a bizottság befejezheti az újraértékelést. Ezt követően még két hónap áll rendelkezésre a benyújtott számlák kifizetésére, így nem áll távol a valóságtól az a feltételezés, hogy

a pénzcsapok – pozitív elbírálás esetén – legkorábban valamikor jövő év elején nyílhatnak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik