Gazdaság

Nem mond le az Andrada az alsózsolcai akku-újrahasznosító beruházásról

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az előzetes vizsgálati eljárás helyett – megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését – környezeti hatásvizsgálati eljárást indítunk

– írta az Alsózsolcára akkumulátor-újrahasznosító üzemet tervező szlovén Andrada múlt csütörtöki közleményében. Ezt aznap a Fidesz miskolci országgyűlési képviselője is közzé tette, illetve Csöbör Katalin azt is hozzá tette, hogy az Andrada visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét.

Erdei Sándor Zsolt miskolci ellenzéki politikus – aki szeptemberben igazolt át a Momentumhoz – mindezt úgy kommentálta, hogy „csatát nyertünk, de háborút nem”, hozzátéve azt is, hogy a terület teljesen alkalmatlan akkumulátorüzem céljára.

Vajda János / MTI Csöbör Katalin a GKN Automotive Hungary Kft. új gyárának avatásán Felsőzsolcán 2023. szeptember 8-án.

Az LMP múlt pénteki közleményében világossá tette, Csöbör Katalin nem azt jelentette be, hogy a kormány felhagy az akkufeldolgozó-üzem létesítésével, hanem mindössze annyit, hogy környezeti vizsgálat előzi azt meg. Azt pedig tudjuk – jelentették ki –, hogy

ezek a hatásvizsgálatok minden esetben kiszolgálják a kormányzati érdekeket.

Tapasztalhattuk, hogy a kormányközeli politikusok az akkugyarmatosítás oltárán saját hitelességüket is bármikor feláldozzák, ha azt az ázsiai nagytőke megköveteli, mint ahogyan láthattuk az ácsi polgármester esetében is – tették hozzá. Ács polgármestere, Szentirmai István korábban cáfolta, hogy akkumulátorgyár épül a településen, majd egy hét múlva a külügyminiszter bejelentette az üzem (egész pontosan egy katódgyár lesz itt, a katód az  akkumulátor nélkülözhetetlen része) városba települését.

Az Andrada elébe megy

Megkérdeztük az Andradát is, tulajdonképpen mi történt. Válaszuk alapján az előzetes vizsgálati eljárás célja eldönteni, hogy a tevékenység olyan környezeti igénybevételt jelent-e, amely indokolja részletes környezeti hatásvizsgálati eljárás, illetve egységes környezethasználati engedély iránti eljárás lefolytatását. Tehát

  • a cég saját hatáskörben, a saját megfontolásából döntött úgy, hogy nem várja meg a hatóság állásfoglalását arról, kell-e részletes környezeti hatásvizsgálat, hanem önmaga kezdeményezi a részletesebb vizsgálatot.

Kiemelték, tisztában vannak az általuk szállított technológia megfelelőségével (azaz nem tartanak a mélyebb vizsgálattól), viszont szeretnék, ha a hatósági eljárás eredménye megerősítené, hogy a technológiának az adott helyszínen nincsenek környezeti kockázatai. A részletes környezeti hatásvizsgálat kezdeményezéséhez, illetve lefolytatásához bővebb dokumentációra, több adatra van szükség, ezért volt szükség az iratanyag kibővítésére – tették hozzá.

Az Andrada javára írható, hogy ők legalább kommunikálnak a tervezett beruházással kapcsolatban, sajtóügynökségükön keresztül, ami egyébként nemigen jellemző az akkumulátoriparba beruházókra. A cég közleményeiben azt írják, hogy az Andrada tulajdonosai és vezetése teljes mértékben érti és komolyan veszi az akkumulátor-újrahasznosítási technológiák keltette lakossági aggodalmakat, és nem hagyják figyelmen kívül a közvélemény kérdéseit. Valamint rendre hangsúlyozzák, elkötelezettek amellett, hogy maradéktalanul megfeleljenek minden hazai és európai uniós környezetvédelmi, illetve biztonsági szabályozásnak. Ígérik továbbá, hogy a környezeti hatásvizsgálati eljárás részleteiről folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot.

Az Andrada 10 milliárd forintosra tervezett beruházását augusztus végén jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azzal, hogy a kormány 4,7 milliárd forint támogatást ad a világ legmodernebb technológiájú akkumulátor-újrahasznosító üzeméhez. Bejelentése alapján a cég évi tízezer tonna akkumulátort lesz képes újrahasznosítani Alsózsolcán. Azt is mondta, hogy az Andrada-csoport a magyarországi környezetvédelmi szabályoknál négyszer szigorúbb előírásokat tart önmagára nézve kötelezőnek. De hogy ez mit jelent praktikusan, azt hiába kérdeztük a külügyi tárcától és közvetlenül az Andrada Group Kft. résztulajdonos ügyvezető igazgatója, Peter Tibaut e-mailes elérhetőségén is a bejelentés után.

Az első lakossági fórumon, szeptember elsején a beruházást nem támogató alsózsolcai polgármester, Szilágyi László azt mondta, nem értesültek arról, hogy készült volna környezetvédelmi tanulmány a beruházással kapcsolatban.

Az LMP szerint csak akkor nyugodhatnak meg az alsózsolcaiak és egész Magyarország is, ha végérvényesen gátat szabunk annak, hogy kiárusítsák hazánk termőföldjeit és vízkészletét, és a természetkárosító üzemek helyett az energiafüggetlenségünk érdekében egy fenntartható zöld fordulatot viszünk véghez.

Kiemelt képünkön egy alsózsolcai utca 2023. április 6-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik