Belföld

Ács polgármestere egy hete cáfolta, hogy akkumulátorgyár épül, Szijjártó szerdán bejelentette

MTI
MTI

Szijjártó Péter szerdán jelentette be, hogy Ácson is akkumulátorgyár épül, a polgármester egy hete még cáfolt.

A külgazdasági miniszter szerint a kínai beruházás értéke 520 milliárd forint, és ez lesz a Huayou Cobalt első európai üzeme. Ácson évi 100 ezer tonnás kapacitású, magas nikkeltartalmú katódgyártó üzemet építenek majd, amelynek termékeit többek között a CATL, az Eve Power, az LG Energy Solution akkumulátor üzemeiben, illetve a BMW, a Volkswagen, és a Neo elektromos meghajtású autóiban használják fel.

Az RTL Híradó tudósítása szerint a városban szerdán sokan stábtól tudták meg, hogy nemsokára akkumulátorok alapanyagot gyártanak majd a szomszédságukban. Sokan meg is lepődtek, mert a város polgármestere nemrég még a Facebookon nyugtatta a kedélyeket, és cáfolta a terjedő híreket. A lakosság ezért eddig csak annyit tudott, hogy „valami” épül majd a településen.

Bár polgármesterként kértem, hogy a hangulat és indulatkeltéstől próbáljon mindenki távol maradni, mégis elindult egy olyan latolgatás, miszerint akkumulátor üzem létesülhet Ácson. Ezt most szeretném megcáfolni. Mivel a befektető kérésére – üzleti érdekeit szem előtt tartva – azt nem lehet egyelőre publikálni, hogy milyen jellegű üzem szeretne idetelepülni, de azt kijelenthetem, hogy nem akkumulátor gyárról van szó és semmi olyanról, ami a környezetünkre negatív hatással lenne

– írta ki egy éppen hete Ács Város hivatalos oldalára Szentirmai István fideszes polgármester.

A polgármestert és a város jegyzőjét a Hvg.hu meg is kereste a bejelentés után, de a kérdéseikre egyikük sem akart válaszolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik