Mohos Márton / 24.hu
Gazdaság

Drágább lesz a benzin és a gázolaj szerdától

Szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is jelentősen emelkedni fog – írja a holtankoljak.hu. Ez a benzin esetében bruttó 7 forintot jelent, a gázolajért pedig bruttó 10 forinttal kell majd többet fizetni. Amennyiben ez érvényesítésre kerül a hét közepén a benzinkutak áraiban is, akkor az alábbi átlagárakat fogjuk tapasztalni szeptember 20-tól:

  • 95-ös benzin: 662 Ft/liter
  • Gázolaj: 686 Ft/liter

Orbán Viktor pénteken az állami rádióban beszélt arról, szerinte miért drága a magyar üzemanyag. Azt mondta, az inflációt az is fokozta, hogy az ukránok a korábbi tarifa három és félszeresét kérik az olajvezeték használatért. Az RTL Híradó által kérdezett szakértő viszont úgy számol, emiatt legfeljebb 5-10 forinttal emelkedhettek volna literenként az üzemanyagárak.

Ez maximum 5-10 forintos költségemelkedést jelenthet az üzemanyagok árában, de ez nem feltétlenül jelenik meg. Ez függ a piaci helyzettől és attól is, hogy a MOL mennyire tudja ezt tovább hárítani  a piac felé

– nyilatkozta Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

Az RTL Híradó arra is emlékeztetett, hogy a kutaknál kifizetett pénz nagyjából fele az államkasszában landol jövedéki adó formájában. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára is azt nyilatkozta, hogy a magas árak sokkal inkább az unió legmagasabb, 27 százalékos ÁFA-kulcsa miatt, és a tavaly bevezetett különadók miatt vannak.

Ajánlott videó