Gazdaság

Rajtaütést tartott a GVH a Booking.com budapesti irodájában

Koen Van Weel / ANP / EPA / MTI
Koen Van Weel / ANP / EPA / MTI

A Gazdasági Versenyhivatal rajtaütésszerű helyszíni vizsgálatot tartott a Booking.com magyarországi központjában, írja az Index. A lap értesüléseit a GVH is megerősítette, mint mondták:

a gyorsított ágazati vizsgálatok során a GVH a versenytörvény felhatalmazása alapján – bírói engedéllyel – helyszíni kutatást (rajtaütést) is tarthat. Ez a hatékony és gyors beavatkozást lehetővé tevő eszköz azt támogatja, hogy a GVH a piaci zavarok feltárásához és kezeléséhez szükséges információkat összegyűjtse.

A tájékoztatás szerint az elmúlt két napban a versenyhivatal emberei több helyszínre is előzetes értesítés nélkül szálltak ki, hogy adatokat gyűjtsenek az online szálláshely-szolgáltatási piac szereplőitől. Kedden, illetve szerdán a Booking.com budapesti irodájába is kiszálltak, ahol jelenleg is zajlik az adatgyűjtés.

Közölték továbbá, hogy az információgyűjtés lezárultát és az adatok elemzését követően a GVH nyilvános jelentéstervezetben összegzi majd az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat eredményeit.

Július végén derült ki, hogy a Booking.com több mint egy hónapja nem utalta át a szállásadóknak járó összegek egy részét. A probléma nemzetközi volt, és már Magyarországon is éreztette hatását. Augusztus közepén azt lehetett tudni, hogy már elindultak a kifizetések, de még sokan várják a pénzüket. Pár napra rá meg az derült ki, hiába ígérték 15-éig, mégsem utalták át minden partnerüknek, amivel tartoztak.

A GVH augusztus végén indított gyorsított vizsgálatot az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik