Gazdaság

135 ezer forintos gázszámlákat kapott a háromgyerekes család

Berecz Valter
Berecz Valter
A spórolás és a nagycsaládos kedvezmény sem védte meg őket a versenypiaci ártól.

Kovácséknak (nevezzük így őket) három gyerekük van, családi házban élnek, átalánydíjas földgázhasználók, havi 34 ezer forint alatti számlákat kaptak korábban télen-nyáron. Ezeket az összegeket ki is tudták fizetni, még a nagycsaládos kedvezményt sem vették igénybe. Egészen addig, amíg tavaly júliusban ki nem derül, hogy az átlag felett fogyasztóknak versenypiaci árat fognak felszámítani. Márpedig ők a családi házban az átlag felett fogyasztottak.

Márciusban van az éves leolvasásuk – legutóbb 2022 és 2023 márciusa között 2793 köbméter volt a gázfelhasználásuk. A nagycsaládos kedvezmény három gyerek mellett évi 600 köbméter, így éves szinten a háromgyerekeseknél összességében 2329 köbméterig él a rezsicsökkentett ár. Mivel ők tavaly júliusban igényelték meg a nagycsaládos kedvezményt, májustól visszamenőleg kaphatták csak meg, de a gázévük nagyobbik felére már így is járt nekik.

Jött egy 60 ezres számla

Tavaly júliusban jelentették be, és augusztustól él a szabály, hogy a földgáznál az átlagfogyasztás alatt és felett több mint hétszeres az árkülönbség. Kovácséknak ekkor még havi 294 köbméterről jött a részszámla, és rögtön az elsőnél, ami tavaly július közepétől augusztus közepéig szólt, megjelent a versenypiaci ár, mert bár ekkor már kapták a nagycsaládos kedvezményt, de ennek ellenére sem fértek bele a rezsicsökkentett keretbe, ami 194 köbméter lett volna.

A számlán 60 ezer forint állt, ez kijózanítólag hatott – Kovácsék levetették a havi átalányukat 174 köbméterre, így a következő számlákon már nem volt versenypiaci ár. Sőt, 18 ezer forintra olvadt a havi fizetendőjük. És amint elkezdődött a fűtési időszak, spóroltak, amennyire tudtak – ahogy a családfő fogalmazott, „nem volt melegük”.

A spórolás eredményeképpen az idei március közepi leolvasás után kaptak egy 21 ezer forintos fizetendőt mutató elszámoló számlát, és az új átalányukat 222 köbméterre (vagyis ismét átlag felettire) lőtte be az MVM. Az éves elszámoló számlájukon egyébként hat időszak különül el a 12 hónap alatt. Az első március közepétől április végig tartott, még nagycsaládos kedvezmény nélkül. A májustól július végéig tartó (már nagycsaládos kedvezményes) időszakot azért bontották két részre, mert változott a korrekciós tényező, illetve a fűtőérték. Az augusztustól az év végéig tartó időszakot pedig azért, mert októbertől emelkedett a versenypiaci ár. És végül következett a januártól március közepéig tartó időszak, amit ki tudja, miért különítenek el az előzőtől. Szóval van

  • a leolvasási év (ami náluk március közepétől a következő év március közepéig tart),
  • a gázév (ami augusztustól július végéig biztosítja a rezsicsökkentett áron a 63 645 MJ fogyasztást),
  • és van a naptári év (januártól decemberig),

meg még a közbenső változások.

Szajki Bálint / 24.hu

135 ezer? Kétszer?

Az elszámoló számla alapján (bár ezt külön nem tüntették fel rajta) tavaly augusztustól idén március közepéig az évi 63 645 MJ rezsicsökkentett mennyiségből az MVM 53 376 MJ-t számolt el nekik becslés alapján. Így az idén márciustól július végéig terjedő időszakra (ameddig felhasználható a 63 645 MJ-os mennyiség) már csak 10 269 MJ-juk maradt, de ezt szintén nem kötötte az orrukra a számlát kiállító MVM, tehát nem is tudtak róla.

Az első két részszámlán a megmaradt kedvezményes mennyiséget majdnem fele-fele arányban vette nekik figyelembe az MVM, valamint érvényesítették részükre a nagycsaládos rezsicsökkentett mennyiséget is (1841 MJ), de így is lett versenypiaci áras fizetendőjük is, ami egy 36, illetve 40 ezer forintos számlát jelentett. Ezután következett az újabb hideg zuhany – mivel elfogyott a 63 645 MJ-juk, a továbbiakban már csak a nagycsaládos kedvezményre jogosító rezsicsökkentett ár, valamint versenypiaci ár szerepelt a számláikon – emiatt

egymás után kaptak kézhez két 135 ezer forintos számlát,

és ez már jelentősen tűréshatár felett volt nekik.

Számla rendezés és kérdőjelek

Reklamáltak, többször is, leveleztek, válaszul az MVM a jelleggörbére hivatkozott. Úgy tűnik azonban, hogy a történet happy enddel végződik. Olvasónk legutóbb azt írta, az MVM elfogadta, amit kértek, és az általuk lefotózott óraállások alapján az elmúlt másfél évre (saját leolvasásaik alapján) azt az összeget számolták ki, ami a tényleges fogyasztás után fizetendő. A túlfizetést pedig elvileg visszaadják nekik, ami várhatóan 220 ezer forint körüli összeg lesz.

Ami a jövőt illeti, Kovács úr nem nyugodt, mert nem tudja, milyen számlák érkeznek majd ezután nekik havonta, hogy mit hoz nekik a 2024. márciusi éves elszámolás, és mi lesz utána, a jövő július végéig következő számlákon.

Egy informatikai szakértő szerint a hasonlóan brutális összegű számlák, mint amilyet az olvasó is kapott, hibásak lehetnek, javítani kellene azokat.

Kapcsolódó
Korrigálnia kellene az MVM-nek a brutális gázszámlákat
Ezt állítja az informatikai szakértő, aki szerint a szolgáltató dolga úgy felépíteni a számlázást, hogy ilyen számlák ne mehessenek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik