Gazdaság

A szakértő szerint irdatlan rezsiemelést kapnak a nyakukba a napelemesek 2024-től

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Több mint százszoros lesz az áramszámlája annak a felhasználónak, aki újonnan csatlakozott be a napelemrendszerbe, mert a bruttó elszámolás ezt fogja jelenteni a számukra – ezt mondta a Pénzcentrumnak nyilatkozó energetikai szakértő. Balogh József egy konkrét példaszámítással is segített megérteni a helyzetet. Ismerőseit lebeszéli a telepítésről: mint mondja, világos szabályozás kellene végre, ez azonban a közelben sem látszik.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter az éves szaldóelszámolás helyett havi szaldót jelentett be néhány napja (legfeljebb a telepítéstől számított tíz évig), az újonnan becsatlakozó napelemeseknek pedig bruttó elszámolást, részletek nélkül. A napelemesek ezen kiakadtak.

A szakértő szerint egyetlen forintot sem szabad napelemrendszerbe tenni mindaddig, amíg nincsenek világos szabályok erre vonatkozóan úgy, hogy azokat tíz évre előre rögzítik.

Balogh gyakorlati példával érzékeltette a portálnak, mi vár a régi és új napelemesekre. Vegyünk két háztartást (nevezzük őket Kovács és Nagy családnak), akiknek a háza egymás mellett áll, mindkettejüknek van napelemrendszere, de a Kovács család nem számít új napelemesnek, Nagyék viszont igen.

A jelenlegi ismeretek szerint januártól az elszámolás a következőképpen fog kinézni (azzal számolva, hogy mindkét háztartás napeleme 100 kWh áramot termelt az adott hónapban, és 90 kWh-t használtak el):

  • Kovácsék számlája lesz (100 – 90) * 5 forint/KWh-val = 50 forint – ennyi pénzt fognak Kovácsék visszakapni a havi túltermelésükre.

Ezzel szemben a Nagy család számlája – mivel ők új napelemesek, tehát bruttó elszámolás vonatkozik rájuk – így fog kinézni a szakértő szerint:

  • bevétel: 100*5 forint/kWh = 500 forint,
  • viszont a kiadási oldalon megjelenik 90*70 forint/kWh= 6300 forint mínusz, mert addigra az évi 2,523 kWh rezsicsökkentett részt felhasználták, és a piaci áron kell megvenniük az áramot 70 forint/kWh-ért.

A két számla között 116-szoros tehát a különbség. Természetesen a számok nem véglegesek, ezt az új rendeletek még szabályozhatják, ám jól látszik, hogy az új napelemesek esetében a szakértő szerint brutális mínuszt fog jelenteni a bruttó elszámolás.

Mint írtuk, Lantos Csaba energiaügyi miniszter azt állítja, hogy már tavaly ismertek voltak a jövő januártól esedékes napelemes változások. Csakhogy az új uniós irányelvek hatályba lépése után azonban nem vetődött fel, hogy a már megvalósult napelemes beruházásoknál is eltörlik az éves szaldóelszámolást.

Kapcsolódó
Lantos Csaba „elfelejtette”, mit ígért Palkovics László a napelemügyben
Nem Brüsszel követelése volt, hogy a korábban megvalósult napelem-beruházásoknál szüntessék meg az éves szaldóelszámolást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik