Belföld

Lantos Csaba bejelentette: hamarosan újra lehet napelemeket telepíteni Magyarországon

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Lényeges változás vár a napelemesekre. Lantos Csaba energiaügyi miniszter egy Tranziton készült, egyperces YouTube-videóban ismertette a részleteket:

a korábban telepítők eddig élvezhették az éves elszámolást, január 1-jétől viszont a feltelepítéstől számítva tíz éven keresztül havi szaldó alapján fognak elszámolni.

Az újonnan csatlakozóknak bruttó elszámolás lesz érvényben.

Az a jó hír, hogy szeptemberben ki fogunk jönni azzal, hogy hol lehet Magyarországon újra napelemeket a háztetőkre tenni. Volt egy korlátozás, mert nagyon gyorsan növekedett a napelempark Magyarországon, és a hálózat, úgy tűnt, nem mindenhol képes ezzel lépést tartani, közben nagyon sok fejlesztés megtörtént

– indokolta a miniszter, aki azt ígérte, a jövőben számos településen lehet majd napelemeket telepíteni a háztetőkre.

A Portfolio értékelésében azt írja, hogy az új szabályozás értelmében mind a bő 200 ezer háztartási napelemes, aki már telepítette a rendszerét, jövő januártól átkerül az éves helyett a havi szaldó elszámolási rendszerbe. Tehát havonta nézik a rendszerből vételezett és oda betáplált energia mennyiségét és ezek nettósítása mentén számolnak el az elosztóhálózat üzemeltetőjével (a rendszerhasználati díjak figyelembe vételéről nem tudni, hogy hogyan történik), és ha elérik a tízéves időkorlátot ezek a havi szaldósok, akkor felmenő rendszerben átkerülnek majd az egyelőre még nem tisztázott tartalmú bruttó rendszerbe. Akik viszont 2024. január 1. után telepítenek új háztartási méretű napelemes rendszert, ők már eleve ebbe az új bruttó elszámolási rendszerbe kerülnek bele, összhangban a januártól kötelező uniós szabályokkal.

Az éves elszámolás megszüntetéséről az alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
200 ezer napelemest hintáztatnak hónapok óta, most az éves elszámolás megszüntetése miatt főhet a fejük
Lassan megint lehet napelemeket telepíteni, de senki nem tudja, érdemes-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik