Gazdaság

Az állam is tulajdonos lehet hamarosan a Fundamentában

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Eladó a Fundamenta, a Mészáros Lőrinc-féle szuperbank, az MHB, illetve az Erste maradt csak versenyben, az OTP már nem – írta a Telex. Azt már a G7 írja, hogy a jórészt a németországi Bausparkasse Schwäbisch Hall AG – az ottani legnagyobb, közel százéves múltú lakástakarék-pénztár – többségi tulajdonában álló Fundamenta a háromszereplős magyar ltp-piac legrégebbi résztvevője, 1997 óta.

A lakástakarékok évi 72 ezer forintos állami támogatásának megszüntetését lassan öt éve, 2018 október közepén szavazták meg, és pár nap múlva már nem is volt lehetőség új szerződést kötni állami támogatással. Mint a G7 kitért rá, az ltp-piac felforgatása után a Fundamenta új lakástakarékossági termékekkel jelent meg, amelyek révén jellemzően kevesebb szerződést kötött, de nagyobb megtakarításokkal. Állampapírok forgalmazását is megkezdte a vállalat, és új üzletágakat is indított.

A felvásárlásra esélyes MBH és Erste is kapcsolódik a kormányzathoz, az ltp-piac emblematikus szereplője így közelebb kerülhet az államhoz. Mint a G7 emlékeztet,

  • az MBH közel felerészben Mészáros Lőrinchez köthető, továbbá a Matolcsy Ádám köréhez tartozó Száraz Istvánnak is 20 százalék fölötti érdekeltsége van a hitelintézetben. Az államnak pedig 30,35 százalékos tulajdonrésze van a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül.
  • Az Erste tulajdonszerkezetében 15 százalékkal van jelen a magyar állam, szintén a Corvinus Zrt. útján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik