Gazdaság

Harmincmilliárd forintot tolt a Mol a hulladékos cégébe

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Tőkeemeléssel biztosított még a nyár elején 30 milliárd forintot a koncessziós hulladékgazdálkodással megbízott MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. számára az alapító Mol Nyrt. A tranzakció részeként a MOHU alaptőkéje 5 millió forinttal, 10 millióra emelkedett (50 darab részvény jegyzésével, darabonként 100 ezer forintos névértéken), de a részvények kibocsátási árát ennél magasabban állapította meg az alapító (részvényenként 600 millió forintban), így valójában 30 milliárd forinthoz jutott a koncessziós cég.

A Mol érdeklődésünkre a MOHU elszámolási rendszerének sajátosságával magyarázta a döntést. Mint írták, az országos rendszer működtetésének finanszírozása (a bevételek döntő többsége negyedéves, míg a szállítói kifizetések 30 naposak), valamint a vállalt beruházások finanszírozása miatt volt szükség a tőkeemelésre.

A Mol-nál arra is rákérdeztünk, hol tart a fővárosra specializálódott hulladékgazdálkodási cég kialakítása. Lapunk számolt be elsőként arról, hogy májusban létrejött a MOHU Budapest Zrt., melyben az eredeti szándékok szerint a MOHU mellett a Budapesti Közművek (BKM) is tulajdonosként jelent volna meg. Az alapításkor azonban mindössze az igazgatóságban szorítottak helyet a BKM vezetőjének, Mártha Imrének, valamint Atkári Jánosnak. A Mol most arról tájékoztatta lapunkat, hogy a MOHU-nak aláírt régiókoordinátori szerződése van a BKM-mel, a fővárosi vállalat július elsejétől folyamatosan elvégzi feladatait. Hozzátették: mindeközben a két vállalat továbbra is készül a közös társaság kialakítására, amint a feltételek adottak, létrejöhet a közös tulajdonú vállalat, ezt követően fogja ellátni a feladatokat a MOHU Budapest Zrt.

Ennél többet azonban nem kívántak elmondani az ügyben, holott a cég – mint jeleztük – már májusban megalakult. További információért a BKM-hez irányítottak minket.

Farkas Norbert / 24.hu

A BKM arra emlékeztetett, hogy a Mol és a Budapesti Közművek még 2022 novemberében írt alá szándéknyilatkozatot a főváros és a központi régió településeinek hulladékgazdálkodását ellátó közös vállalat létrehozásáról. A megállapodásban azt is rögzítették, hogy a közös vállalatnak 50-50 százalékos tulajdonosa lesz a BKM és a Mol, valamint azt, hogy az igazgatóságba két-két tagot delegálhatnak. Az időközben aláírt részvényesi megállapodás egyik hatályba léptető feltétele azonban, hogy az Európai Unió Versenyhatósága a jóváhagyását adja a közös vállalat működtetésére. Az alapítók közös kérelemmel fordultak a versenyhatósághoz, hogy engedélyezze az összefonódást jelentő döntést. A BKM válaszából az olvasható ki, hogy ez az engedély a megkeresésünkig nem érkezett meg: arról tájékoztattak, hogy a versenyhatósági engedély megszerzéséig a fővárosi hulladékgazdálkodási feladatokat és a régiókoordinátori teendőket a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. megbízása alapján a Budapesti Közművek lássa el változatlanul, s azt követően váljon régiókoordinátorrá a közös vállalat.

Továbbá azt is világossá tették, hogy Mártha Imre igazgatósági tagsága a MOHU Budapestben – szemben a megjelent sajtóhírekkel – nem teremt összeférhetetlenséget, mivel a szakember nincs benne a BKM igazgatóságában, abban a cégben nem vezető tisztségviselő, hanem vezető állású munkavállaló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik