Gazdaság

Jövő héten kiderül, lesz-e évközi minimálbér-emelés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ismét egyeztetnek a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány a minimálbér évközi emelésének lehetőségéről – tudta meg a Napi.hu. A minimálbér évközi emelésének lehetőségére az idei évre vonatkozó bérmegállapodás ad lehetőséget, amelyben a felek vállalták, amennyiben az akkori előrejelzésektől jelentősen eltér a nemzetgazdaság tényleges jelenlegi helyzete, a megállapodást a újratárgyalják. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának következő ülésén már azokat a gazdasági mutatókat is figyelembe tudják venni a felek, amelyek az előző hónapban még nem álltak rendelkezésre.

A szakszervezetek szerint indokolttá teszi az érdemi egyeztetéseket, hogy az árak jobban nőttek, mint a kötelező legkisebb bér összege. Abban az esetben is szükség lenne a minimálbér soron kívüli emelésére, ha az infláció gyorsabban csökken az év végéig, mint ahogyan a szakértők várják. Ők a portál szerint 2022-őhöz képest 18 százalékos emelésben gondolkodnak. (Idén év elején a minimálbér 16 százalékkal, a bérminimum 14 százalékkal emelkedett.)

A munkavállalói képviseletek évközi béremelési javaslata mellett szólt volna, ha a gazdaság teljesítménye nő a második negyedévben. Ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint a GDP 2,4 százalékkal csökkent.

A tárgyalások még júliusban kezdődtek, ám több hét szünet után a jövő heti egyeztetésen már egyértelműen eldőlhet a portál szerint, számíthatnak-e a legalacsonyabb keresetű munkavállalók még január előtt a keresetük emelkedésére.

Kapcsolódó
Tíz százalék közeli minimálbér-emelés lehet a reális jövőre
A jelenlegi gazdasági környezetben abban nem lehet bízni, hogy átfogó adócsökkentéssel kapjanak állami segítséget a kkv-k – vázolta a helyzetet a Dellában Perlusz László, a minimálbér-tárgyalásokon az asztalnál helyet kapó Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik