Gazdaság

HVG: Gázos a kormány energiaterve, amitől uniós ezermilliárdokat remélnek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az energetikai fejlesztésekre elkölthető REPowerEU-források összesen nagyjából 2600 milliárd forintot jelentenek. Ezek egy része vissza nem térítendő pénz, a másik része hitel. A HVG elemzése szerint a lakossági energiatakarékossági felújítások és a megújulók támogatása helyett a kormány ebből a forrásból hatalmas összegeket költene a gázinfrastruktúra fejlesztésére. Uniós pénzből finanszíroznák a Mol leválását az orosz olajról – miközben a kormány százmilliárdokat von(t) el az olajmultitól különadóval, árstoppal. Az állami MVM és Mészáros Lőrinc Opusa is uniós pénzből fejleszthetne. A tervezet értékelésére a felügyelettel megbízott civilek is csak napokat kaptak.

Ami a zöld energiaátmenet elősegítését illeti, a kormány 14 reformot valósítana meg uniós támogatásból. A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint mindez szép és jó, ám a szervezet további három reform megvalósítását sürgeti. A rezsicsökkentés teljes eltörlését a rászorulók egyidejű havi pénzbeni támogatásával, valamint hogy szüntessék meg a fosszilis energiahordozók termelését és a felhasználás támogatását.

2023-ban a kormány 2580 milliárd forintot fordít „rezsivédelemre”, és ezt a támogatást (bár 2023. évinél kisebb összeggel, 1340 milliárd forinttal) 2024-ben is folytatja, vagyis ezzel az összeggel támogatja azon energiahordozók felhasználását, amelyet elvben vissza kíván szorítani. Nyilvánvaló, hogy képtelenség érdemi előrehaladást elérni a REPowerEU-rendelet céljai felé úgy, hogy a kormány jóval nagyobb összeggel támogatja a visszaszorítandó energiahordozókat, mint a Magyarországnak előirányzott REPowerEU-támogatás teljes összege.

A cikkben szó van még arról is, hogy a kormány 14 beruházáscsomagot szeretne finanszírozni REPowerEU-s pénzből – a civil szervezet szerint a lista első 9 elemét (a fosszilis energiahordozók további használatára építő nagy értékű beruházásokat) törölni kellene. A törléséssel felszabaduló összegek túlnyomó részét pedig a lista 13. helyén szereplő „Lakosság energiahatékonysági beruházásai” fejlesztésre kellene átcsoportosítani, 150 milliárd forintot pedig szemléletformálásra és a hatóságok megerősítésére. A kormány REPowerEU-tervezetének célkitűzései közül Levegő Munkacsoport nagyon hiányolja az energiafelhasználás érdemi csökkentését, illetve az energiahatékonyság javítását.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szorgalmazza, hogy a kormány a helyreállítási alap hitelkeretének másik felét is hívja le, azzal a körülbelül 1,8 ezer milliárd forinttal (de legalább 700 milliárd forinttal) növelje meg a lakóépületek energetikai felújításának beruházási programját, arányosan több állami forrást mellérendelve.

Az MTVSZ a célkitűzésekből hiányolja a fosszilis földgázfüggés csökkentését, miközben a villamosenergiaimport-kitettség csökkentése szerintük túl hangsúlyosan szerepel. A szervezet úgy véli, az, hogy a villamosenergia-fogyasztás előreláthatólag 48 százalékkal fog növekedni 2030-ig (az elektrifikáció miatt indokoltan, de az erőltetett újraiparosítás, pl. akkumulátorgyárak miatt indokolatlanul), még nem jelenti azt, hogy a villamosenergia-termelés gázfogyasztásának is növekednie kell. Az MTVSZ szerint a megújulóenergia-termelés felfuttatására kellene több forrást szánni.

Mint kedden beszámoltunk róla, a tervek között akad olyan is, amely megváltoztatná a lakossági áramvételezés jelenlegi szabályait, átlagfogyasztás felett.

Kapcsolódó
Változtatásokat tervez a kormány a lakossági áramvételezésnél
Pályázati pénzek nyílhatnak napelem- és akkumulátorgyártásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik