Gazdaság

Akkugyártás: ilyen speciális szaktudás is kell a Magyar Logisztikai Egyesület szerint

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Debrecen mellett már Nyíregyházán is akkumulátorgyár megépítése van tervben. A Kelet-Magyarországot érintő fejlesztésekhez azonban magas színvonalú logisztikai munkaerő megléte is szükséges ezért a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) kellő érdeklődés esetén Felsőfokú Logisztikai Menedzser képzést indít Nyíregyházán, személyes oktatás formájában, ráadásul akár már idén ősszel – derül ki közleményükből.

Az egyesület elnöke, Doór Zoltán szerint az akkumulátorgyárak működéséhez elengedhetetlen a magas színvonalú logisztikai ismeretek megléte. Példaként említette, hogy

  • az alapanyagokat a gyártási helyszínekre kell szállítani,
  • az üzemekben precíz intralogisztikai folyamatokat kell ellátni, valamint
  • a késztermékeket a felhasználási helyekre is el kell juttatni, ezért
  • magas színvonalú, hatékony, integrált logisztikai rendszerekben kell gondolkodni.

Hozzátette, a speciális gyártási, így az akkumulátorgyártási folyamatokhoz nélkülözhetetlenek a megfelelő logisztikai ismeretek.

A képzés célja, hogy aki levizsgázott, az a gazdasági élet különböző területein, az egyes gazdasági szervezetekben logisztikai tervezési, szervezési, irányítási, valamint ellenőrzési feladatokat tudjon ellátni. Aktív résztvevőként tudjon közreműködni a vállalaton belüli, valamint a vállalat és a beszerzési, értékesítési piacai közötti integrált anyag- és információáramlás szervezésében, melyhez szorosan kapcsolódik a környezetünk védelme és a társadalmi felelősségvállalás is.  Továbbá képes legyen kapcsolatot tartani más vállalati területekkel-csoportokkal, és közreműködni a vállalati stratégia elkészítésében is, ezáltal információkat biztosítva például a vezetői döntésekhez.

A debreceni akkumulátorgyár mellett Nyíregyházán is tervezik az építést, a kínai Sunwoda Electronics. Az autóipari akkumulátorgyártó vállalat 580 milliárd forintos nyírségi beruházása terv szerint már jövőre elindul, így az egyesület szerint hamarosan a logisztikai szakemberekre is releváns igény keletkezhet.

Nem régiben írtuk, hogy a logisztikával foglalkozó, és Fóton akkumulátorgyártáshoz szükséges alapanyagraktárat tervező dél-koreai Hanaro TNS (HTNS) az első koreai logisztikai vállalat, mely hivatalos irodát nyitott a budapesti reptéren. Céges ismertetőjük szerint veszélyes áruk (akkumulátor) exportjával és importjával is foglalkoznak.

Kapcsolódó
Akkubiznisz: akad cég, amelyik a telephelyeit is titkolja
A dél-koreai tulajdonú HTNS neve a fóti akkumulátoralapanyag-raktárról lehet ismerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik