Gazdaság

Akkubiznisz: akad cég, amelyik a telephelyeit is titkolja

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A dél-koreai tulajdonú HTNS neve a fóti akkumulátoralapanyag-raktárról lehet ismerős, illetve arról, hogy a beruházást ellenző fótiak azonnali jogvédelmet kaptak a bíróságtól, így, amíg a per le nem zárul, az üzem nem kezdheti meg a működését. Lapunknak feltűnt, hogy a cégjegyzékben nem szerepel telephely, ezért megpróbáltuk kideríteni, hány helyen lehet jelen a HTNS Magyarországon, és mivel foglalkozik a különböző helyszíneken.

A HTNS Hungary Kft. a fóti Hello Parksba tervezett raktára az ott tárolandó veszélyes anyagok mennyisége alapján felső küszöbértékű veszélyes üzemnek minősül, így biztonsági jelentés készítésére köteles. Az interneten elérhető biztonsági jelentést a Generisk Kft. készítette – a vecsési akkumulátoralapanyag-raktárhoz hasonlóan Fóton is az egészségre káros NCM-et és NCA-t terveztek raktározni (mindkettő fekete por, belélegezve mérgező), bontatlanul, legfeljebb a megrendelői igények alapján hozzányúlva az egységrakományokhoz.

A biztonsági jelentésben – a JV Europe Zrt. vecsési raktáráéhoz hasonlóan – azt írják, kétévente egyszer előfordulhat raktári baleset, de az a raktáron kívüli környezetet nem veszélyezteti. Leszögezték azt is, hogy minden szükséges óvintézkedést megtettek. Ám ami Vecsésnek belefér, az Fótnak nem, ezért – a civileken kívül – a polgármester is megtámadta a katasztrófavédelmi engedélyt a bíróságon, így a HTNS egyelőre nem kezdhette meg felső küszöbértékű veszélyes anyagokat raktározó tevékenységét Fóton. Pontosabban a cég válaszából az derült ki, hogy megkezdték, majd a felfüggesztés után befejezték a tevékenységet.

Megkeresésünkre Fót polgármestere, Vass György a többi között azt írta, az önkormányzat iparbiztonsági és környezetvédelmi szakértőt kért fel a tisztázatlan kérdések megválaszolására, illetve az üzemek környezetre gyakorolt hatásának monitorozására. Azért üzemeket említett, mert Fóton a HTNS-raktár közelében a kínai BYD is létesít egy akkumulátor-összeszerelő üzemet, de annál is perek, eljárások, nyilvántartásba vétel, illetve annak felfüggesztése vannak folyamatban.

Máthé Zoltán / MTI Vass György, Fót polgármestere.

Telephelyek hivatalosan nincsenek, csak székhely van

A fóti telephelyre tervezett, felső küszöbértékű veszélyes üzemről az Igazságügyi Minisztérium e-cégjegyzékében azt találtuk, hogy

a HTNS Hungary Kft.-nél csak a budapesti Váci úti székhely szerepel a hivatalos nyilvántartásban, telephely nem, így a fóti raktár sem.

Ám a társaság tavalyi évről szóló mérlegében szerepel a fótin kívül még további három telephely (Dunakeszi, Komárom, Környe). A HTNS Hungary Kft.-nek nincs weboldala, de a neten keresgélve találtunk még a Budapest Airport területén is egy HTNS-t. Megkerestük a céget, ám mindössze annyit írtak, hogy cégük csak Fóton végzett akkumulátorgyártással összeköthető tevékenységet (akkumulátoralapanyag-raktározást), illetve hogy ez a tevékenység jelenleg Fóton is szünetel.

A Budapest Airport megkeresésünkre azt írta, a HTNS Hungary Kft. irodát bérel a BUD Cargo Cityben. Közben a HTNS-t is kereshette a Budapest Airport, mert a dél-koreai tulajdonú cég azt írta, kaptak egy e-mailt a repülőtértől, miszerint lapunk információkat kért róluk. Válaszolni továbbra sem válaszoltak a telephelyeket feszegető kérdéseinkre, helyette elküldték az új repülőtéri iroda promóciós levelét. Ebből kiderül, hogy a Hanaro TNS az első koreai logisztikai vállalat, mely hivatalos irodát nyitott a budapesti reptéren.

HTNS-mérleg

A 2010-ben alapított HTNS Hungary Kft. 100 százalékos tulajdonosa a dél-koreai Hanaro TNS CO. ltd. Fő tevékenységük „5229 egyéb kiegészítő szolgáltatás”. 2022-ben értékesítésük nettó árbevétele 176,1 millió euró (400 forintos euróárfolyammal számolva az 70,5 milliárd forint), adózott eredményük pedig 17,75 millió euró (mintegy 7,1 milliárd forint) volt.

 

Környezetvédelem címszó alatt szerepel a mérlegben, hogy a gazdálkodónak sem az előző évben, sem a tárgyévben környezetvédelmi kötelezettsége nem volt, ezzel kapcsolatban költséget nem számolt el, céltartalékot nem képzett, a mérlegben környezetvédelmi, helyreállítási kötelezettsége nincs. A vállalkozás veszélyes hulladékot, környezetre káros anyagot nem termel, nem tárol.

Raktárak, irodák

A HTNS képviselőjével telefonon is beszéltünk, ám azon túl nem adott információt, hogy kizárólag Fóton terveztek akkumulátorgyártással összefüggő tevékenységet (akkumulátoralapanyag-raktár létesítését). Ajánlott egy tavaly decemberi cikket azzal, hogy abban találunk információt a tevékenységükről, ám ettől sem lettünk okosabbak az egyes telephelyek tevékenységével kapcsolatban. Ebben a cikkben hét raktárat és három irodát említettek, de a raktáraknál csak négy várost (Tatabánya, Komárom, Környe és Fót), az irodáknál pedig csak egyet (Budapest) nevesítettek, ezért kérdeztük, pontosan mivel foglalkoznak az egyes telephelyeken (raktárakban, irodákban). Válasz nem érkezett.

24.hu CTPark, Vecsés.

Probléma-e, ha egy cég nem jelenti be a telephelyét?

Megkeresésünkre a Niveus Consulting Group partnere, Bagdi Lajos a vonatkozó jogszabályokra hivatkozva azt írta, amennyiben egy társaság új telephelyet létesít, azt mind a cégbírósághoz (30 napon belül), mind az adóhatósághoz (15 napon belül) be kell jelentenie, illetve a helyi iparűzési adó miatt be kell jelentkeznie az illetékes önkormányzathoz is. (A NAV-os bejelentés kiválthatja az önkormányzati bejelentkezést, mivel ha az adóhatóságnál bejelentették a telephelyet, ekkor a NAV értesíti a telephelyváltozással érintett önkormányzatokat.)

Ha egy cégnek csak a székhelye szerepel a cégjegyzékben, de közben már számos más helyen „megtalálható”, az nagy valószínűséggel valamilyen üzleti tevékenységet takar az adott helyszíneken. Ha pedig üzleti tevékenység zajlik, akkor nem szabályos, ha nem jelentik be a telephelyet. Azt, hogy a tevékenység telephelyet keletkeztetett-e, a hatóság tudja megállapítani. Ha egy társaság nem tartja be működése során a szervezetére és működésére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, illetve a létesítő okiratában foglaltakat, akkor akár törvényességi felügyeleti eljárás indulhat ellene. A gyakorlatban ez kevésbé jellemző, inkább az önkormányzati adóhatóság ellenőrzése tudja ezt megállapítani – írta a szakértő. Ha mégis törvényességi felügyeleti eljárás indul, akkor 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki a cégre. Az adózás rendjéről szóló törvényben pedig az általános bírságtétel jogi személy esetén ötszázezer forintig terjedhet.

A cégjegyzékben nem szereplő fóti telephellyel kapcsolatban a HTNS képviselője azt mondta telefonon lapunknak, a telephely bejegyzés alatt áll. A cégbírósági iratokban mi egyelőre nem találtuk ennek nyomát. Egyébként jóval túl vannak a 30 napos cégbírósági, illetve 15 napos NAV-os bejelentési kötelezettségen, hiszen a fóti raktártelephely biztonsági jelentése majdnem egy éve, tavaly októberben készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik