Gazdaság

Nagyon spóroltunk a gázzal, egymilliárd köbméterrel kevesebb fogyott június végéig

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

2023 első hat hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 18,2 százalékkal kevesebb földgázt használtak fel Magyarországon. Az így hozzávetőleg egymilliárd köbméteres megtakarítás közel kétharmada jelentkezett a gazdaságban, harmada pedig a lakosságnál. Villamos energiából 8,4 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztás idén januártól júniusig, mint 2022 első felében – derül ki az Energiaügyi Minisztérium közleményéből. A Portfolio egyenesen a villamosenergia-felhasználás összeomlásáról ír, mondván, a 2009-es válság óta nem volt akkora visszaesés, mint idén júniusban.

Az EM szerint 2022-ben is jelentősen csökkent már a hazai gázfogyasztás, összesen mintegy 17 százalékkal. A mérséklődésben szerepet játszott az enyhe időjárás, de a minisztérium szerint az csak a spórolás kisebb hányadát adta. A hőmérséklettel korrigált csökkenés ugyanis hozzávetőleg 15 százalékos volt tavaly. Az októbertől áprilisig tartó fűtési szezonban viszont a megelőző azonos időszakhoz viszonyítva mintegy negyedével kevesebb földgáz fogyott.

A Központi Statisztikai Hivatal idei adatösszesítése szerint

  • a háztartásoknál 17,6,
  • a gazdasági szereplőknél 18,4 százalékkal mérséklődött a féléves gázfelhasználás.

A számokat háromhavi bontásban vizsgálva az első negyedévben összesen 23,3 százalékos visszaeséshez képest a második negyedéves csökkenés mindössze 5,4 százalék.

A 2022 első hat hónapjában felhasznált 5,7 milliárd köbméterrel szemben idén június végéig kevesebb mint 4,7 milliárd köbméter gáz fogyott el. A hazai gáztárolókban már jelenleg is rendelkezésre áll 4,6 milliárd köbméter földgáz, a betárolás folyamatos. A fogyasztásarányos töltöttség 46 százalékos, ez az egyik legkedvezőbb adat Európában, majdnem kétszerese az uniós átlagnak.

Az áramfogyasztásban október óta egyedül februárban volt 7 százaléknál kisebb mértékű a havi fogyasztáscsökkenés. Idén negyedéves összevetésben az elsőben 7,1, a másodikban magasabb, 8,6 százalékos a megelőző esztendő azonos időszakához mért visszaesés.

A minisztérium ezután a kormányt fényezte, többek között azzal, hogy az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb gáz- és áramárait biztosítja a magyar családok számára. A rezsivédelem szerintük működik, mert a fogyasztási helyek több mint háromnegyede a védett sáv alatti mennyiséget használt áramból és gázból. Hogy az átlagon felül fogyasztók háztartásoknak milyen nehézséget okoz a számlák kifizetése, vagy a vállalkozásoknak, intézményeknek a megtöbbszöröződött számla, arra nem tértek ki. Kiemelték viszont, hogy nemzetközi összehasonlítás szerint az átlagosat ötödével meghaladó fogyasztás esetén fizetendő ár is a legkedvezőbbek közé tartozik Európában. A hazai átlagárhoz képest földgázért Svédországban tízszer, Hollandiában és Írországban hatszor, villamos energiáért pedig Írországban ötször, Csehországban és Németországban négyszer többet számláznak a lakossági felhasználóknak – jelentették ki, megtoldva azzal, hogy szerintük Brüsszel a rezsicsökkentés eltörlését követeli, de a kormány ezt nem hagyja.

Ezt a meglehetősen pozitív képet árnyalja cikkünk, amelyben levezettük, hogy gyakorlatilag az állami profit védelmévé alakult át a Brüsszellel szembeni rezsiharc, annyit keres az MVM a gázon.

Kapcsolódó
Nem kell már megvédeni a rezsicsökkentést, behozta a magyar kedvezményt a holland tőzsde
Az állami profit védelmévé alakult át a Brüsszellel szembeni rezsiharc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik