Gazdaság

Dráma a kiskereskedelemben: rengeteg üzlet zárt már be, főleg Budapesten

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egy év alatt majdnem 4600 kiskereskedelmi üzlet húzta le a rolót Magyarországon – írta a Pénzcentrum a KSH adataira hivatkozva. Legnagyobb arányban a használtcikk boltokat érintette a bezárás, de például az élelmiszerboltok több mint 3 százaléka is eltűnt, és ruhaboltból is majdnem 6 százalékkal kevesebb volt tavaly év végén az országban, mint egy évvel korábban. A kiskereskedelmi üzletek száma 2015 óta drasztikusan esik – akkor még több mint 133 ezer üzlet működött, 2022-re már csak 107 ezer maradt. 2019 vége óta az összes egység 10 százaléka tette ki végleg a zárva táblát.

  • 2022. december 31-én 107 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, az előző év azonos időszakához képest majdnem 4600-zal kevesebb. Ez összesen négy százalékos visszaesést jelent egyetlen év alatt.
  • Az élelmiszerboltok 3,14 százaléka zárt be egy év alatt, 2022 legvégén 17 889 működött belőlük. 2015-ben még majdnem 23 ezer tartott nyitva.
  • A megyei adatok szerint egy év leforgása alatt Budapesten zárt be a legtöbb kiskereskedelmi egység.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke, Gyalay-Korpos Gyula a portálnak többek között azt mondta, a négy százalékos visszaesés sok – legutóbb akkor volt ennyi, mikor a koronavírus-járvány miatt be kellett zárniuk a bevásárlóközpontoknak, és a hosszas, kényszerű leállás sok bolt végleges bezárását is eredményezte. Szerinte a mostani boltszámcsökkenésben a növekvő energiaárak mellett a fogyasztás visszaesése és a forint-euró árfolyam eszeveszett hullámvasutazása is közrejátszott. Megemlítette, hogy sok üzlet tulajdonosa euróért veszi az áruját, amit viszont itthon nyilván forintért kell eladnia. Van olyan üzlettulajdonos, aki olyan árut is tart még, amit a 420 forint feletti euró-árfolyam idején vásárolt – ezt pedig lehetetlen most ennek megfelelő forintért eladni. Az elnök ugyanakkor bízik abban is, hogy akár már a következő év elején megállhat a tendencia, mert a kereskedelem és a vendéglátás most nagyon komoly bajban vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik