Gazdaság

Orosz kormányrendeletből derült ki, hogy halasztást kaptunk Paks 2 orosz hitelére

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata / MTI / EPA
Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata / MTI / EPA

Megjelent múlt szombaton a Paks 2-vel kapcsolatban egy új orosz kormányrendelet, amelyből az derült ki, hogy három pénzügyi tételre halasztott fizetést kapott Magyarország Oroszországtól az új atomerőművel összefüggő hitelkeret kapcsán – írta meg a portfolio.hu. A Portfolio információi a Paks 2-vel kapcsolatos finanszírozási szerződés módosítása a napokban a Magyar Közlönyben is megjelenik majd, és az itthoni publikáláshoz képest 30 napunk lesz egyben rendezni ezeket a tételeket egy új orosz intézmény felé, mivel a hitelt eddigi folyósító orosz állami bank nyugati szankciók hatálya alatt áll.

Mivel idén februárban 28 millió euró, mintegy 10,6 milliárd forint volt a lehívott hitelkeret állománya, így a rá felszámított éves 3,95 százalékos kamat az elmúlt másfél évre durván 630 millió forintot ad ki. Ehhez adódik még hozzá a 2021-es és 2022-es évben nem felhasznált hitelkeretek (nem tudjuk ezek összegét) 0,25 százalékos rendelkezésre állási díja, a lap kalkuláció szerint legfeljebb néhány milliárd forintnyi összeg halasztott megfizetését jelenti.

A korábban rögzített 10 milliárd eurós hitelkeret, annak futamideje és hitel kamata nem változik – hívta fel a figyelmet a Portfolio.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik