Gazdaság

Eldőlt, ki lesz a Dunaferr új tulajdonosa

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az indiai Liberty Steel lett a nyertes vevő a felszámolás alatt álló Dunaferr vasműért folytatott pályázati versenyben. A hírt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium jelentette be.

A minisztérium közleménye felidézte a pályázatig eltelt lépéseket, és kiemelte: a megmentési folyamat következő lépéseként az acél gyártáshoz szükséges eszközök új cégekbe kerültek (DunaRolling és Duna Furnace dunai vasmű), melyeket nyílt eljárásban értékesítésre hirdetett meg a felszámoló. A múlt pénteken zárult értékesítés során az a Liberty Steel adott be érvényes nyertes pályázatot, amely már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte.

“A Dunaferr sikeres értékesítése fontos mérföldkő, azonban a munka neheze csak most kezdődik. A kormány elkötelezett az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöld átállás mellett. A gyár működése reorganizációra szorul, jelentős fejlesztések szükségesek a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, a korszerű, 21. századi technológiaváltás, valamint a zöld acél gyártása érdekében. A kormány képviseletében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tovább küzd a gyár, a munkahelyek és a családok megvédése érdekében. Miközben azt is el kell érni, hogy semmilyen bürokratikus akadály ne álljon a Dunaferr megmentése és felvirágoztatása elé” – közölte a minisztérium.

A nyertes ajánlattevőről a Fővárosi Törvényszék végzése is megjelent időközben.

Mint korábban megírtuk: öt cég jelentkezett a Dunaferr megvásárlásáért: az indiai Liberty Steel, az ugyancsak indiai Vulcan Steel – a Jindal Steel leányvállalata –, az ukrán Metinvest, a svájci Trasteel Trading Holdind és a magyar Trinec Property.

Az öt jelentkezőből végül csak a két indiai vállalat maradt versenyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik