Gazdaság

Két befutó maradt: ők lehetnek a Dunaferr új tulajdonosai

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az öt jelentkezőből mindössze ketten maradtak versenyben a Dunaferr megvásárlásáért – közölte a hvg.hu-val az ISD Dunaferrt felszámoló Honoratior Kft.

Bár az utóbbi években is érkeztek már hírek orosz és kínai érdeklődőkről is, végül öt cég jelentkezett: az indiai Liberty Steel, az ugyancsak indiai Vulcan Steel – a Jindal Steel leányvállalata –, az ukrán Metinvest, a svájci Trasteel Trading Holdind és a magyar Trinec Property.

A felszámoló mostani közlése szerint ebből az ötösből mindössze a két indiai maradt versenyben, az ukránokat azért zárták ki, mert a felvásárláshoz szükséges a nemzetbiztonsági előminősítő eljárás nem érkezett meg időben – hogy ezt nem igényelték, vagy nem adták ki nekik, nem derül ki a közleményből –, a Trasteel nem fizette be határidőre az ugyancsak szükséges négymillió eurós óvadékot, míg a Trinec Propertynél azt írták, hogy „a szakmai és pénzügyi feltételeket az általa megadott információk és adatok alapján nem teljesítette” – idézi a portál.

Mindez azt jelenti, hogy mindössze a két indiai cég leányvállalata marad versenyben, közülük kerülhet ki a hányatott sorsú Dunaferr új tulajdonosa. Mindez azért is meglepetés, mivel korábban úgy volt, hogy a céget lényegében hónapok óta életben tartó – 2023 elején három hónapra ők adtak például alapanyagot, hogy a kohót ne kelljen leállítani, mert az végzetes lett volna a cég számára, hiszen újraindítása, minden, csak nem egyszerű – Liberty Steel kiszáll a versenyből – ezt aztán különös módon úgy cáfolta a kormányzat, hogy elvileg ennek eredményéről, mivel a pályáztatás még nem zárult le, nem is kellett volna tudnia –, míg az ukránokat végig komoly jelöltnek tartották.

Április 17-én a kormány arról döntött, hogy indokolt esetben a felszámolás alatt álló cégek eszközeit ki lehet vinni egy, az adós tulajdonában álló új vállalatba, amit tehermentesen el lehet – sőt egy éven belül el is kell – adni olyan vevőnek, amely vállalja a nyereséges működtetést.  Ez lényegében azt jelenti, hogy hoztak egy Dunaferre szabott kormányrendelet, amelynek alapján a felszámolás alatt álló cégek működőképes javait és dolgozóit át lehet telepíteni egy „szűz” vállalatba. Ehhez nincs szükség a normál felszámolásokban szokásos hitelezői egyezkedésekre, vagyis a beleegyezésük nélkül is meg lehet tenni. A Dunaferr Zrt. felszámolója akkor a honlapján közölte is, hogy megalapították a „NewCo” becenevű új vállalatot, amibe a Dunaferr eszközein és dolgozóin kívül az egyik leány javai és emberei is bekerülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik