Gazdaság

Nem tartalmazza az MVM hatályos üzletszabályzata, hogy mennyi az aktuális kedvezményes rezsi

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az MVM hatályos egyetemes szolgáltatási üzletszabályzatában (amelynek dátuma 2023. 04. 01.) még a korábban alkalmazott számlázási információk szerepelnek – szúrta ki egyik olvasónk, amikor a gázszámláját szerette volna kibogozni. Azaz az üzletszabályzat szerint a kedvezményes gázfogyasztási mennyiség 41 040 megajoule (MJ). A dokumentumban vannak egyébként számlázási képletek és számlázási példák is, de nem írnak a rezsicsökkentés csökkentéséről. Számszerűsítve nincs nyoma annak, hogy tavaly augusztus óta 63 645 MJ (legalább 1729 köbméter) lett a rezsicsökkentett, kedvezményes díjú gázmennyiség, illetve e felett bő hétszeres, a versenypiaci költségeket is tükröző díjat kell fizetniük a lakossági fogyasztóknak. Pedig 10 hónapja már, hogy a megváltoztatott kedvezményes mennyiség alapján kell számlázni, felette pedig durván megemelkedett a fizetendő összeg. Vagyis az üzletszabályzat nem aktuális. És olyan, mintha ez nem is lenne fontos a számlázásnál.

Az MVM lapunknak azt írta, hogy

az üzletszabályzat nem tartalmazza a veszélyhelyzeti szabályozást, csak a normál működés szabályait.

Hozzátették, hogy ezt az üzletszabályzat 1.1 pontjában jelzik  is. Kiderült, hogy erre a szövegrészre gondoltak:

Ha az Üzletszabályzat hatályba lépése után olyan jogszabályváltozás következik be, vagy olyan végrehajtandó hatósági határozat kerül kiadásra, amely az Üzletszabályzatban szabályozott kérdést érint, így különösen a felek jogát vagy kötelezettségét érinti, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – az Üzletszabályzat vonatkozó rendelkezéseitől függetlenül – a jogszabályváltozás, hatósági határozat esetén irányadó rendelkezések szerint jár el. A jogszabályváltozás, hatósági döntés átvezetése – az Alaptörvény különleges jogrendre vonatkozó szabályozásának kivételével – a Vhr.-ben előírt féléves felülvizsgálat keretében történik. A különleges jogrend esetén az üzletszabályzat érintett rendelkezéseit a különleges jogrend keretében előírtak szerint kell alkalmazni. A különleges jogrend esetén alkalmazandó eltérő szabályokról az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. honlapján és ügyfélszolgálatán keresztül nyújt tájékoztatást.

Ebből az iránymutatásból azonban sem lapunknak, sem szemfüles olvasónknak nem sikerült kiolvasnia, hogy más a kedvezményes mennyiség és a felette fizetendő ár, mint amit az üzletszabályzatban írnak. Azt sem fejtik ki benne, hogy a különleges jogrend a veszélyhelyzetet jelenti. A rezsicsökkentés csökkentéséről szóló kormányrendeletben egyébként nem írnak különleges jogrendről, csak veszélyhelyzetről. A kulcs az Alaptörvény, amely rögzíti, hogy különleges jogrend például a veszélyhelyzet.

Úgy tűnik, ez így van rendben

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivataltól (MEKH) kérdeztük, nem problémás-e, hogy az MVM üzletszabályzatában nem az aktuális számlázási paraméterek szerepelnek. A MEKH erre nem reagált. Az 1.1 pontra hivatkozva annyit írtak, hogy különleges jogrend esetén az üzletszabályzat érintett rendelkezéseit a különleges jogrend keretében előírtak szerint kell alkalmazni. Továbbá a különleges jogrend esetén alkalmazandó eltérő szabályokról az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a honlapján és ügyfélszolgálatán keresztül nyújt tájékoztatást.

Mohos Márton / 24.hu

A honlapon tényleg szerepel tájékoztatás, de azért az mégiscsak szokatlan, hogy egy cég nem az üzletszabályzata alapján számláz, hanem a weboldali tájékoztatójában foglaltak szerint. Illetve, hogy az üzletszabályzat nem az aktuális üzleti feltételeket tartalmazza. Az üzleti szférában ez bizonyos fogyasztóvédelmi kérdéseket vetne fel.

Ami még érdekes, hogy a kormányrendelet szerint a rezsicsökkentés csökkentése a veszélyhelyzet ideje alatt hatályos, azon belül is 2022. augusztus 1-jétől éves szinten határozza meg, hogy mennyi a kedvezményes áron vételezhető földgáz (és áram) a lakosság számára. A veszélyhelyzetet legutóbb 2023. november 25-éig hosszabbították meg. Ha esetleg nem hosszabbítják meg, akkor az a helyzet állhat elő, hogy még nem telt le az egy év, amire megadták a 63 645 MJ-os kedvezményes gázfogyasztási mennyiséget. De hónapokra, napokra leosztva persze el lehet számolni. És mivel az MVM üzletszabályzatán át sem vezették a jelenlegi számlázási feltételeket, az változatlanul érvényes lesz.

Ember legyen a talpán, aki érti

Olvasónk a májusi fűtés kapcsán publikált cikkünkre is reagált, jelezve, hogy szerinte az MVM egyáltalán nem a jelleggörbe szerint számol. Az általa megkapott számlák alapján azt látja (havi diktálósként), hogy 2022. december óta (amióta a nevére került a gázóra) a megkapott öt számlából az első és a legutóbbi kivételével minden számlánál kisebb rezsicsökkentett mennyiséget vettek neki figyelembe, mint amennyit a jelleggöbe (20 éves átlaga) szerint kellett volna.

Ebben, mint cikkünkben is említettük, szerepe van két tényezőnek:

  • a tényleges hőmérsékletnek,
  • illetve a gáztechnikai korrekciónak.

Olvasónk azonban az üzletszabályzat alapján nem igazodott ki, hogyan is jöttek ki a korrigált jelleggörbeértékek. Az MVM megkeresésünkre a fogyasztási jelleggörbére vonatkozóan az Üzletszabályzat M.2 mellékletének 3 pontját javasolta elolvasni, valamint ajánlotta a honlapján a korábbi példaszámításokat. Hozzátették, ügyfeleik a weboldalukon ellenőrizni tudják a gázminőségi adataikat, ahol mind a hőmérsékleti tényezők, mind a korrekciós tényezők elérhetők napi bontásban – ezek mind a számla készítésének az alapját képezik, az Üzletszabályzatban megadott képlet alapján.

Farkas Norbert / 24.hu Az MVM Béke téri ügyfélszolgálata 2022. augusztus 2-án.

Összefoglalva az eddigieket: van egy üzletszabályzat, amiben nem az aktuális kedvezményes (és nem kedvezményes) számlázási mennyiségek szerepelnek. Azt külön a honlapról kell megnézni, a tájékoztatóból. Mellesleg a szolgáltatónként minimálisan eltérő rezsicsökkentett árak sem találhatók meg sem az üzletszabályzatban, sem a honlapon lévő aktuális tájékoztatóban, hanem csak máshol. Az üzletszabályzatban szerepelnek a képletek, de a korrekciós tényezőket megint máshol lehet megtalálni. Már, ha ezt valaki magától megtalálja. Olvasónk szerint ez egyáltalán nem könnyíti meg az ő dolgát fogyasztóként, amikor meg szeretné érteni, mi alapján számláztak neki.

Ha nem akar többet fizetni az elszámolási rend miatt

Ami még bosszantja a hozzánk forduló magánszemélyt, az az, hogy mivel összességében kevesebb kedvezményes mennyiséget vettek figyelembe nála az öt számlánál, mint amennyi a jelleggörbén szerepelt, így számítása szerint mintegy 30 ezer forinttal többet fizetett, mintha ez nem történt volna meg. Az MVM ezzel kapcsolatban biztosított minket arról, hogy az éves leolvasás és elszámolás után az ügyfél mindenképpen a ténylegesen felhasznált gázt fogja kifizetni, és az elszámoló számla összegének kiszámításakor figyelembe vett kedvezményes mennyiségnél teljesen mindegy, hogy az éves elszámolásig havonta diktált, hőmérsékletfüggő részszámlát vagy havi átalányt fizetett. Éves szinten a kedvezményes mennyiségig rezsicsökkentett az ára.

Csakhogy addig is egy-egyhónapban ki kell fizetnie a versenypiaci költségeket tükröző hétszeres árat. És most sovány vigasz neki, hogyha éves szinten belefér a kedvezményes mennyiségbe, akkor a túlszámlázás összegét később majd visszakapja, hiszen addig nélkülöznie kell a 30 ezer forintnyi összeget – átmenetileg. Arra volt kíváncsi, hogyan kerülhetné el ezt. Bele kell-e törődnie, vagy van más választása?

Az MVM egyetlen megoldást ajánlott, az átalánydíjas, egyenletes számlázást, ami garantálja, hogy télen-nyáron kiegyenlítettek legyenek havi költségek. Hozzátették, minden ügyfelük bármikor dönthet úgy, hogy számlázási módot vált. Aki tehát marad diktálós, annak bele kell törődnie, hogy ha az adott hónapra megállapított, majd korrigált kedvezményes mennyiséget túllépi, akkor hiába fér be éves szinten a kedvezményes 63 645 MJ alá, a havi számlán azért hétszeres árat fognak kérni tőle. Aztán majd hónapok múlva kaphatja vissza a pénzét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik