Gazdaság

Felszámolás: kiderült, melyik cégről szólhat a rejtélyes kormányrendelet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Ma megjelent és 12 órakor hatályba is lépett az a talányos kormányrendelet, amelyben nem szerepel cégnév, csak annyi, hogy egy alkalommal 15 nappal meghosszabbíthatja a felszámoló az ajánlattételi határidőt. Annyi kiderül a szövegből, hogy „az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés veszélyhelyzeti szabályai” alapján zajló értékesítésről van szó, ez pedig a felszámolás alá került ISD Dunferr, illetve a vasmű kokszolójára illik.

A felszámolás ezek esetében speciális szabályok szerint zajlik, új társaságokat hoztak létre a Dunai Vasmű, illetve a kokszoló vagyonelemeivel, amiket jelenleg az indiai gyökerű Liberty Steel működtet, és eladásra hirdették őket egyben. Április 17-én hozott a kormány egy Dunaferre szabott veszélyhelyzeti rendeletet? eszerint a felszámolás alatt álló cégek eszközeit ki lehet vinni egy, az adós tulajdonában álló új vállalatba, amit tehermentesen el lehet – sőt egy éven belül el is kell – adni olyan vevőnek, amely vállalja a nyereséges működtetést.

Az eladásra szánt cégek megvételére szóló részvételi felhívás május 5-i határidejére öt cég jelentkezett, de közülük csak ketten maradtak ringben: a Liberty Steel és az ugyancsak indiai Vulcan Steel – utóbbi a Jindal Steel leányvállalata.

Június 15-én hirdettek eredményt, és ez a két cég kapta meg az ajánlattételi felhívást, az ajánlatok beadási határideje pedig eredetileg június 30 volt. Forrásunk szerint ezt a határidőt toldották meg most 15 nappal. Nem csupán azért, mert az ajánlattételi határidő nem lehet rövidebb az ajánlattételi kézbesítésétől számított 15 napnál, hanem azért is, mert nem igazán egyenlők az esélyek a két jelentkező között. A Liberty hónapok óta házon belül van,

így sokkal nagyobb a rálátása a vasmű működésére, piacára, a technológiára, vagy éppen a gazdálkodási adatokra,

mint a másik vevőjelölt Vulcan Steelnek, amely így 2 héttel tovább informálódhat az adatszobában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik