Belföld

Orbán Viktor sietve átírta a felszámolási eljárás értékesítési szabályait

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu
A rendelet csütörtökön jelent meg, délben pedig már hatályba is lépett.

A felszámolási eljárásnál az adós gazdasági tevékenységének folytatása érdekében való értékesítés részletszabályairól döntött a kormány.
A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt, valamint a felszámolási eljárás során az adós gazdasági tevékenysége folytatása érdekében való értékesítés szabályairól szóló rendeletet a veszélyhelyzet alatt az új rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

Az eredeti rendelet szerint az ajánlattételi határidő nem lehetett rövidebb az ajánlattételi felhívás kézbesítésétől számított 15 napnál. Az új szabály szerint ezt a határidőt a felszámoló egy alkalommal 15 nappal meghosszabbíthatja. A határidő meghosszabbításáról szóló döntést a döntés napján a felszámoló megküldi a bíróságnak. A bíróság haladéktalanul intézkedik az ajánlattételi határidő meghosszabbításáról szóló döntés közzétetélről a Cégközlönyben, a Cégközlöny honlapján.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet kihirdetése napján, tehát csütörtökön 12 órakor lépett hatályba. Mindez ezért fontos, mert az új jogszabályt már a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben, így azoknál a többségi befolyás alatt álló gazdálkodó szervezeteknél is alkalmazni kell, amelyeknél a gazdálkodó szervezet tartozásai meghaladják a vagyonát, illetve a tartozását (tartozásait) az esedékességkor nem tudta kielégíteni.

A rendelet megjelenése után egy héttel kitolták az éppen  pénteken lejáró  határidőt a felszámolás alatt álló Dunaferr értékesítésére.

Kapcsolódó
Felszámolás: kiderült, melyik cégről szólhat a rejtélyes kormányrendelet
Az ISD Dunferr ügyében intézkedhetett a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik