Gazdaság

Hulladékkoncesszió: Budakalász hiába kérdezte, marad-e náluk az emelt szintű szolgáltatás

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Levelet kaptunk budakalászi polgármesteri kabinet vezetőjétől, Péterffy Gábortól, mert kétségeik támadtak, hogyan fog működni náluk július 1-jétől az új hulladékkoncessziós rendszer. Azért fordultak hozzánk, mert hiába kérdezték erről a koncesszort, a szisztéma július 1-jei indulását biztosra vevő MOHU Molt, választ nem kaptak.

Maradjon a magasabb színvonalú szolgáltatás, változatlan áron

Budakalászon 2020 szeptembere óta az NHSZ Nonprofit Kft. szolgáltat – azért kötött velük megállapodást a városvezetés, hogy egy korszerű hulladákgazdálkodási rendszer épüljön ki. Elvárásaiknak megfelelően az NHSZ az átlagosnál jóval magasabb színvonalú feladatellátást vállalt, mindezt önkormányzati többlet-kompenzáció nélkül.  Így a kommunális, a szelektív- és a zöldhulladék rendszeres elszállításán túl évenként kétszeri korlátlan zöldhulladék-elszállítást, a hulladékudvar üzemeltetését, a veszélyes hulladékok leadásának lehetőségét és az évenként egyszeri lomtalanítás lehetőségét is biztosítja a szerződés a budakalásziak részére.

Július 1-jétől a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a településeken a szilárdhulladék begyűjtését, valamint gondoskodik annak kezeléséről. Budakalász a Budapest Térség Régióhoz fog tartozni. Péterffy Gábor szerint bár minden eddigi tájékoztatás az átvétel előtti szolgáltatási szint fenntartását ígérte, a régiós cég nemrég tartott önkormányzati tájékoztató fórumán ez nem kapott megerősítést. A színvonal megtartását feszegető kérdéseikre a cég vezetője nem tudott megnyugtatóan válaszolni, és arra sem, hogy a budakalászi hulladékudvar miért nem szerepel a nyilvántartásukban. Azt kérte, hogy forduljanak a MOHU központi vezetéséhez.

Budakalász meg is kereste a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatóját, Pethő Zsoltot és jelezték, hogy a város ragaszkodik az elért szolgáltatási színvonal fenntartásához úgy, hogy a díjak ne emelkedjenek. Illetve kérték, hogy az engedélyezési eljárás alatt álló budakalászi hulladékudvart is kapcsolják be az új rendszerbe. Ügyfélkapun keresztül írtak a MOHU-nak, még június 16-án (erről az átvételi igazolást is átküldték), de választ nem kaptak.

Mol: minden marad

Megkeresésünkre a Mol azt írta, a lakosságot védi a kormányzat által megállapított hatósági ár, nem lesz változás a lakossági hulladékszállítási költségekben. A MOHU abban állapodott meg a régiókoordinátorokkal, hogy minden településen legalább a korábban elvárt szinten végzik majd a munkájukat, így Budakalászon is marad a korábbi szolgáltatási színvonal. Ezt az alvállalkozó szerződésben vállalta a MOHU felé – szögezték le. Hogy ezt miért nem mondták el a fórumon is, azt nem tudni.

A levélben szereplő budakalászi hulladékátvételi pont mint hulladékudvar a jogszerű működés alapját képező hatályos hulladékgazdálkodási engedéllyel jelenleg nem rendelkezik, az arra vonatkozó hatósági engedélyezési eljárás jelenleg folyamatban van. Ezért van az, hogy a létesítményt a MOHU MOL sem a kapacitáslekötés, sem az üzemeltetési szerződések megkötése során nem tudta figyelembe venni 2023. július 1-jei hatállyal. Hozzátették, hogy ha meglesz az engedély, akkor készen állnak arra, hogy tárgyaljanak a várossal a hulladékudvarral kapcsolatos együttműködési szerződés feltételeiről.

Azt is írták még, hogy 2023. július 1-jétől az ország minden hulladékudvara minden magyarországi lakcímmel rendelkező magánszemély számára hozzáférhető lesz, valamint hogy céljuk a jelenlegi szolgáltatási színvonal növelése, illetve hogy eltekintenek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetésének igazolásától a hulladékudvarokban. A hulladékudvarokon átvehető hulladékok körére egységes rendszert fognak kialakítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik