Gazdaság

Júliusi adatszigor: Orbán a kicsiknek megkegyelmezett

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormány most csak nettó 100 millió forintos árbevételtől tette kötelezővé a valós idejű adatszolgáltatást.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet, amely szerint júliustól a vendéglátóhelyek, turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége – a korábbi tervektől eltérően – csak  szakaszosan indul el a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé.

Egyelőre csak a 100 millió forint nettó árbevétel feletti vendéglátóhelyek (turisztikai attrakciók) számára lesz kötelező az NTAK adatszolgáltatás július 1-től.

A nettó 12 millió forintos árbevételt nem elérő szolgáltatók mentesülnek a kötelezettség alól. A rendelet kivételként kezeli a közétkeztetést, a rendezvényi étkeztetést és a mozgó vendéglátóhelyeket.A kormány tehát elfogadta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslatát. Az MTÜ most azt emelte ki, hogy a tavalyi nettó árbevétel megállapításakor az azonos szolgáltatóhoz tartozó üzletek bevételeit nem kell egybeszámítani. A 12 millió és 100 millió nettó árbevétel közé eső cégek 2024. január 1-jétől lesznek kötelesek az adatszolgáltatásra.

Abban továbbra sincs változás, hogy árbevételtől függetlenül továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező a regisztráció az NTAK felé. A törvény szerint az adatokat a KSH és a NAV is látja, miután a kormány módosította a turisztikai törvényt az ágazat kifehérítése céljából.

Kapcsolódó
Megcsappanhat a balatoni büfék száma egy kormányzati előírás miatt
Jön a kötelező adatszolgáltatás, de sok szereplő nincs erre felkészülve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik