Gazdaság

Pont azokat zárja ki a Babaváróból a kormány, akik a legtöbb gyereket vállalják

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Gulyás Gergely miniszter bejelentése szerint, a következő évtől csak azok a házaspárok vehetik azt fel, ahol a nő 30 év alatti, illetve 2024-ben a még várandós 30-40 év közötti nők is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt. A miniszter a babaváró módosítását azzal indokolta, hogy egyrészt tavaly év végén, amikor megszüntetése híre ment, akkor sokan felvették már a támogatást, másrészt a korábbi családalapítást ösztönözné a kormány – írta a G7.

A családalapítás ösztönzésével azonban úgy tűnik, mellé fog a kormány, mert mint a portál a KSH adatiban megnézte, a legtöbb gyermeket a 30-34 éves nők vállalták, körükben ezer nőre 92,9 élveszületés jutott tavaly. Őket pedig kizárják a Babaváró hitelből. A szülések száma a 35-39 éves korosztályban is jókora emelkedést mutatott az elmúlt két évtizedben, 2017 óta ez a harmadik legfontosabb csoport a gyermekvállalás szempontjából. Jelenleg náluk 51,4 élveszületés jut ezer főre. Őket is kizárják a Babaváróból. A második legaktívabb korcsoport a 25-29 éveseké, 83,2-es élveszületéssel – ők továbbra is felvehetik a hitelt.

A szülő nők átlagos kora alapján is világosan látható, hogy a demográfia trendek szembemennek a kormányzati szándékkal – tavaly már 29,2 év volt az anyák átlagos életkora első gyermekük megszülésekor, míg 2001-ben átlagosan 25,3 éves korukban szültek először a nők.

A Bankmonitor is hasonló következtetésre jutott, amikor azt nézték meg, hogy a Babaváró-igénylő házaspároknál milyen a nők korösszetétele.

Kapcsolódó
Az igénylők kétharmada eshet el a Babaváró hiteltől, mert a kormány megváltoztatta a feltételeket
Az rekeszti ki az igénylők zömét, hogy a nő nem lehet 30 év feletti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik