Gazdaság

Élelmiszer áfacsökkentés, családi pótlék megduplázása – így lépne az MSZP az „orbáni infláció” ellen

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

A megélhetési, szociális válság és az „orbáni infláció” enyhítése érdekében több javaslatot nyújtanak be az MSZP képviselői a parlamentnek – tudatta az ellenzéki párt közleményben vasárnap az MTI-vel.

Az MSZP javasolja többek között az élelmiszerek és egyes fűtési módok áfájának csökkentését, a minimálbér jövedelemadó-mentességét, a nyugdíjminimum emelését, a családi pótlék, a gyes, a gyet és az anyasági támogatás megduplázását és az önkormányzatok pénzügyi függetlenségének helyreállítását.

Az élelmiszerek áfáját a szocialisták szerint 5 százalékra kell mérsékelni, és el kell törölni az élelmiszereket drágító extra adókat.

Javasolják, hogy a távhőszolgáltatás mintájára a tűzifa, a brikett, a földgáz (PB-palack), a villamos energia, valamint a földgáz egyetemes szolgáltatás áfakulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen.

Kezdeményezik, hogy a teljes jogú öregségi nyugdíjminimum legalább a mindenkori nettó minimálbér 70 százaléka legyen.

A szocialisták szorgalmazzák, hogy legyen önkormányzati bevétel a gépjárműadó, a közigazgatási területükön képződő személyi jövedelemadó 20 százaléka, az üzemanyagok jövedéki adójának 20 százaléka, valamint a helyi iparűzési adó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik