Gazdaság

Megugrott a forint, még Varga Mihály sem tudta megállítani

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Főként a dollár gyengülésének köszönhetően kedden nagyot megy a forint. A hazai deviza az euróval szemben 370-ig ugrott, a dollárral szemben pedig 345,5-ig.

Fordulat mutatkozik az euró/dollár árfolyamban: a reggeli 1,0680-ról 1,0720-ig visszaemelkedett az árfolyam, azaz gyengült a dollár, és ez a forintot is megugrasztotta. Kedden az euróval szembeni jegyzések 370-ig süllyedtek, a dollárral szembeniek 345,5-ig. Előbbi kéthetes forintcsúcsot jelent – írja a portfolio.hu.

A kora délelőtti kereskedés során kitartóan a 371-es szint körül ragadt a forint az euróval szemben. Nem sokkal 11:30 előtt egy rövid pillanatra átvitte a kritikus, 370-es szintet a forint, de hamar vissza is tért fölé.

Délután három körül 370 forint 70 fillért kell adni egy euróért.

A forintrally annak ellenére kitartott, hogy a késő délelőtti órákban Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: az ígéretek ellenére a a jövő évi költségvetés hiánycélját csak az extraprofitadók részbeni fenntartásával tudja teljesíteni. Emellett a kormány fenntartja a rezsicsökkentő intézkedéseket, szerinte az Európai Bizottságnak nincs jogosultsága ezek ellen fellépni.

A bizottság ugyanakkor már aktívan vizsgálja a különadókat és a rezsicsökkentést, a magyar kormánynak figyelmeztetést is küldtek, hogy vezessék ki azokat. Ha a kormány nem enged, az az uniós források lehívását is veszélybe sodorhatja 2024-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik