Gazdaság

Fontos bejelentést tett Varga Mihály a nyugdíjakról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Mihály pénzügyminiszter kedden adta át virtuálisan az Országház épületében Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a 2024-es költségvetést. Az eseményen kiderült: marad a Rezsivédelmi Alap és a Honvédelmi Alap, mindkettő 1300 milliárd forint feletti összegben és ehhez továbbra is használja a kormány az extraprofitadókat. A politikus azt is meglebegtette, mire számíthatnak a nyugdíjasok jövőre – írja a portfolio.hu.

Varga Mihály a sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége az országnak, amely megvédi az ország biztonságát, megvédi a munkahelyeket, a családokat és a nyugdíjasokat.

A 2024-es költségvetés egy védelmi költségvetés – fogalmazott a miniszter, aki kiemelte: a családok, a gazdasági szereplők jó előre megismerhetik a kormány szándékait. Ezért tart ki a kormány szerinte a korai költségvetés mellett – olvasható a portálon.

Elárulta: 6542 milliárd forint lesz a nyugellátások összege jövőre. Ez 392 milliárd forinttal több, mint idén. Lesz jövőre 13. havi nyugdíj, 449 milliárd forint értékben, valamint 20,5 milliárd forint lesz nyugdíjprémium kifizetésére. év elején 6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak – emelte ki.

  • 3225 milliárd forintból, 424 milliárd forinttal több forrásból gazdálkodhat az egészségügy.
  • Megmarad a 4 gyermekes édesanyák szja-mentessége és a 25 év alattiak adómentessége is – sorolta. 3307 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására – ismertette a pénzügyminiszter.
  • Az idei több mint 2600 milliárd forint után 2024-ben 1360 milliárd forint lesz a Rezsivédelmi Alap összege, ez szerinte segíti a családok, állami szervek és vállalatok energiakifizetéseit. Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos javaslatával kapcsolatban kifejtette: a Bizottságnak nincs jogosultsága a rezsicsökkentést érintő intézkedésekkel.
  • A Honvédelmi Alap keretösszege az idei 842 milliárd forint után jövőre 1310 milliárd forintra emelkedik. A honvédelmi kiadások GDP-arányos szintje 2,1% lesz. Nominálisan 1796 milliárd forintot tesznek ki, ez 401 milliárd forintos többletet jelent az idei évhez képest. A menekülthullám elleni védelem jövőre 650 milliárd forintba fog kerülni Varga Mihály ismertetése szerint.

Különadók

A politikus elmondta: átmeneti időben számít a kormány a különadókra, 2024-ben megkezdjük ezeknek a kivezetését, a bankok, a gyógyszergyártók és az energiaszolgáltató cégek esetében ezek megindulnak. Kiskereskedelemben viszont nem tervezünk csökkentést az extraprofitadóban, a szabályok várhatóan változatlanok lesznek jövőre is az extraprofitadóra vonatkozóan – jelezte a portál érdeklődésére.

Az ígéretek ellenére a költségvetés hiánycélját csak az extraprofitadók részbeni fenntartásával tudja teljesíteni.

A költégvetés főbb számai:

  • hiánycél 2,9 százalékra csökken az idei 3,9 százalékról.
  • 66,7 százalék lesz a GDP-arányos adósságráta
  • 6 százalék körüli szintre csökkentett infláció.
  • 4 százalék körüli GDP-növekedés.

A tervek szerint június 13-án kerül a parlament elé, és július 7-én nyeri el végső formáját a 2024-es büdzsé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik