Gazdaság

Mélybe zuhant az orosz gáz ára, most mégsem kapkodunk érte

Anatolij Malcev / EPA / MTI
Anatolij Malcev / EPA / MTI
Negyedannyiba kerül most az orosz gáz, mint amennyiért a kormány tavaly bevásárolt belőle.

363 millió köbméter orosz gázt importált Magyarország márciusban, amiért összesen 256 millió eurót kellett fizetni – derül ki az uniós statisztikai hivatalnak szolgáltatott adatokból. Ez azt jelenti, hogy köbméterenként 70 eurocentért vettük a földgázt a Gazpromtól, ami a márciusi, 384,8 forintos átlagárfolyammal számolva köbméterenként 271 forint.

Bekövetkezett tehát, amit a múlt hónapban előre jeleztünk: egy euró alá esett az ár. Mint megírtuk, februárban még 1,31 eurónál tartottunk, ehhez képest elég látványos a zuhanás. Nagyon régen láttunk hasonlót, legutóbb több mint fél éve mérte a Gazprom egy eurónál kevesebbért a földgázt, tavaly júliusban például 98 eurocenten állt a számláló. De az elmúlt 15 hónapban egyetlen olyan hónap sem akadt, amikor az említett 70 cent közelébe került volna az egységár, tavaly márciusban volt a legolcsóbb, akkor az oroszok 85–86 eurocentért adták köbméterét.

Márciusban a negyedére esett az orosz import ára a tavaly októberi csúcshoz, a köbméterenként 1055 forintos árhoz képest.

  • Ahhoz viszonyítva is, amennyiért az energia-veszélyhelyzet kihirdetése után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetésével a kormány bevásárolt. (A 700 millió köbméternyi pótbeszerzésre szánt bő 2 milliárd euró alapján bőven 1000 forint felett lehetett a köbméterár.)
  • És majdnem csak a negyede a kormány által „valódi piaci árként” megadott 1020 forintnak, amiből a családonként havi 181 ezer forint állítólagos támogatást levezetik. Ez a brutális szám megawattórára átszámolva 231,8 eurós árból jön ki, és mint megírtuk: ilyen magasságban vagy e felett a holland gáztőzsde, a TTF mindössze augusztus 16. és szeptember 6. között járt.

Korábban megírtuk, hogy akkor vettük jellemzően a legtöbb gázt, amikor az a legtöbbe került.

Nos, márciusban éppen a fordítottja történt, az eddigieknél lényegesen olcsóbb gázból viszonylag kevés érkezett.

A 363 millió köbméteres behozatalnál kisebb mennyiséget tavaly január óta csak három hónapban – januárban, júliusban és decemberben – rögzítettek. Az elmúlt 15 hónapból 12-ben ennél mindig több volt az orosz import, még tavaly októberben, a 2,52 euró/köbméteres csúcson is csaknem 400 millió köbméter volt a havi behozatal a statisztika szerint.

Mindeközben az irányadónak tartott holland tőzsdén folytatódott az augusztus óta tartó lejtmenet, cikkünk írásakor megawattóránként bőven 40 euró alatt, 32 euró körül kereskedtek a földgázzal. Ez köbméterre átszámítva 33–34 eurocentes, a jelenlegi 370 forintos árfolyammal körülbelül 125 forintos köbméterárat jelent.

Ha tehát az MVM most a tőzsdéről szerezné be a lakosságnak szánt gázt, akkor már csak 20 százalékkal kellene többet fizetnie az állami gázszolgáltatónak, mint a 102 forintos rezsicsökkentett tarifa.

Ha a márciusi orosz importot és az akkori tőzsdei kötéseket vetjük össze, akkor azt látjuk, hogy a TTF-en 37–54 euró között szóródtak a jegyzések, 44 euró volt a havi átlag, ami durván 179 forint köbméterenkénti árat jelent.

Az orosz import tehát köbméterenként 92 forinttal volt drágább a tőzsdei beszerzésnél.

Korrektebb az összehasonlítás, ha a két hónappal korábbi, januári tőzsdei árakat vesszük alapul – mivel a Gazprommal kötött szerződés szerint az importár kéthónapos csúszással követi a tőzsdei árakat. Januárban a TTF-en az átlag kerekítve 64 euró/megawattóra, köbméterre átszámítva 67,5 cent körül alakult, amihez már egészen közel van az orosz import 70 jelenlegi centje.

Más kérdés, hogy a márciusi, 271 forintos orosz importgáz ára még így is több mint 2,5 szerese a 102 forintban rögzített lakossági rezsicsökkentett tarifának. Az MVM Zrt. számára ez 169 forint veszteséget jelent köbméterenként. Ugyanakkor egyre nagyobb a nyereség az átlag feletti lakossági fogyasztásra megállapított 767 forintos tarifán, ez a márciusi adatok alapján köbméterenként 496 forint. A vállalkozásoknak és intézményeknek felszámított, 1000 forintot meghaladó tarifákon pedig ennek akár dupláját is kaszálhatja az állami gázszolgáltató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik