Gazdaság

Ezerszám keresik a dolgozókat a bankok, a fizetések pedig csúcsra járnak

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
Havi nettó 550 ezer forint fölötti átlagfizetés és érdekes munka – ezt kínálják a bankok, amelyek a rájuk nehezedő terhek ellenére is ezerszámra keresik a munkavállalókat. A kiberbűnözés elleni harcokban jártas szakértőktől a fenntarthatósági kockázatokat kezelő szakembereken át a hagyományos bankfióki ügyintézőkig széles skálán mozog a betöltetlen állások listája.

Összecsukló lakáshitelezés, kamatstop, extraprofitadó és megnövelt tartalékráta – nem győzik sorolni a bankok a rájuk háruló újabb és újabb csapásokat. Hiába tűnik azonban úgy mindezekből, hogy nincsenek könnyű helyzetben, a 2008-2009-es időszakkal ellentétben a bankoknál nem jellemzőek az elbocsátások, sőt folyamatosan toborozzák az új munkaerőt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a hitelintézeti szektorban dolgozók átlagos létszáma évek óta 39 ezer körül van, tavaly is 38 966 fő volt a hitelintézeteknél az átlagos statisztikai létszám. A fizetés pedig változatlanul ebben a szektorban a legmagasabb. A KSH adatai alapján tavaly egy átlagos pénzügyi szférában dolgozó munkavállaló néhány forint híján nettó 552 ezer és bruttó 742 ezer forintot vitt haza havonta. Egyedül az informatikai szektorban vannak hasonló bérek, de még az ottani fizetések is elmaradtak némileg a pénzügyesekétől.

Ráadásul ebben a szektorban folyamatosan keresik az új munkaerőt, és azt ígérik, a munka nem csak jól fizet majd, de érdekes is lesz. A Magnet Bank például ezzel a szöveggel toboroz: „Szeretnél egy unalmas munkahelyen, magas fizetésért, stresszes munkát végezni? Akkor jobb, ha egy másik álláslehetőséget keresel magadnak, amelyhez sok sikert kívánunk. Ám, ha egy lelkes, elhivatott csapatnak lennél a tagja, akik gondolkodásában szabad, felnőtt, együttműködő, inspiratív szervezeti kultúrát hoznak létre, akkor köztünk a helyed!”

Ezernél is több az állásajánlat

A Magnetnél a bank honlapja szerint jelenleg 14 betöltetlen álláshely van, de a teljes szektorban több mint 1000 pozícióra keresnek munkaerőt. A legtöbb állásajánlat az MBH Banknál van, 366 tételből áll a lista. A Takarékbank és az MKB Bank összeolvadásával most létrejött új pénzügyi csoportnál egyébként tavaly csaknem 9500-an dolgoztak, ehhez képest a 366 betöltendő álláshely nem is olyan sok. 200 fölötti nyitott pozíciót hirdetnek jelenleg az OTP honlapján, a K&H 165, a Raiffeisen 127 új munkatársra vadászik, de a többi nagybanknál is több tucat új dolgozót keresnek.

A legjellemzőbb területek, ahol munkaerőhiány van: az informatika, a jogi és biztonsági részleg, valamint az értékesítés. A hagyományos munkakörök, például bankfióki ügyintéző vagy hiteltanácsadó mellett egyre több bank keres az internetes csalások megelőzésében jártas szakértőket. A bankbiztonsághoz, az adatbiztonsághoz, de különösen a kiberbűnözők elleni küzdelemben jártas álláskeresők válogathatnak az ajánlatokban. A klímaváltozás elleni küzdelem és a fenntarthatóság is egyre fontosabb a bankoknál, az OTP például kifejezetten ESG-kockázatkezelési szakértőt is keres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik