Gazdaság

Februári béradat: alig egy százalékkal nőtt a nettó átlagkereset egy év alatt

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 531 200 forint volt 2023 februárjában, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 366 400 forintot ért el. A bruttó átlagkereset 0,8, a nettó átlagkereset 1,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A bruttó mediánkereset 423 400 forint volt, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 295 600 forintot ért el. Ez azt jelenti, hogy a teljes állásban dolgozó magyarok fele ennél kevesebbet vitt haza februárban.

Összehasonlításképpen: 2023 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 528 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 363 900 forint volt.

A mostani közlemény szerint az átlagkereset változását jelentősen befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 14,8 százalékponttal, a nettóé 15,2 százalékponttal lenne magasabb – írták.

A Bank360 elemzése is megállapítja, hogy a friss átlagbéradatot durván eltorzítja a tavaly ilyenkor a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, a fegyverpénz. Ez a választás előtt kifizetett egyszeri juttatás volt, ami azonban abban a hónapban nagyon megemelte az átlagbért, viszont most ehhez viszonyít a KSH a bérnövekedés főszámának meghatározásakor. Ha a fegyverpénzzel nem számolunk, akkor a bruttó átlagbérek nem 0,8 százalékkal, hanem 15,6 százalékkal magasabbak, mint egy éve. A nettó átlagkeresetek pedig nem 1,2 százalékkal nőttek egy év alatt, hanem 16,4 százalékkal.

Ha teljesen leszűrjük az egyszeri juttatásokat, akkor azt látjuk, hogy 17,3 százalékkal emelkedtek a bruttó átlagbérek egy év alatt. Valójában ez az adat, ami megmutatja, hogy az alapfizetéseket mennyivel növelték a munkáltatók 2022. februárjához képest.

Ugyanezt a korrekciót érdemes elvégezni a reálbérnél is. Ezt azt mutatja meg, hogy a fizetésünk mennyit vesztett vagy nyert az értékéből az inflációhoz képest. A KSH által kiadott anyagban a reálbér csökkenése hatalmas, 19,6 százalékos a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,4 növekedését figyelembe véve. A reálkereset csökkenéséből azonban a tavalyi fegyverpénz önmagában 11,8 százalékot tesz ki, tehát a reálisabb adat az ezzel nem számoló mínusz 7,8 százalékos csökkenés. Ez is hatalmas visszaesés, de már jobban beleillik az elmúlt hónapok számaiba, nincs benne nagy változás – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Kapcsolódó
Jóval kevesebbet ér a fizetésünk, mint egy éve, a nyár vége óta bezuhant a reálkereset
Hiába nőtt, jóval kevesebbet ér a keresetünk, mint egy éve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik