Gazdaság

Raskó György: Áruhiányt hozhat egyes árstopos termékeknél az ukrán import tilalma

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A magyar közlönyben kedden megjelent rendeletben 25 termék átmeneti behozatali tilalmát rendelték el Ukrajnából. A sertés- marha-, juh-, kecske- és baromfihús mellett, a tojás, a zöldség, valamint a cukor, a méz, a bor, a különböző gabonafélék, lisztek, olajos magvak illetve az ezekből sajtolt olajok is a tiltólistán vannak. Raskó György agrárközgazdász azt mondta az RTL.hu-nak, hogy az importtilalommal érintett élelmiszerek között vannak olyan termékek is, amelyeket az árstop miatt az ukrán piacról hoztak be a kereskedők, hogy így csökkentsék a veszteségüket. Ez a lépés olyan problémát okozhat, hogy például csirkemellből szűkös lesz a kínálat a kiskereskedelmi egységeknél – valószínűsítette, majd hozzátette, egyelőre nem tudni, mikor tudják ezt belföldi forrásból olyan áron pótolni, ami a kereskedőknek is megfelel. Átmeneti problémát biztosan okozni fog – borítékolta. Ráadásul a szakértő szerint a tilalom veszélybe sodorhatja, hogy a kormány célja teljesüljön, és év végére 10 százalék alá csökkenjen az infláció.

A kereskedőknek és a vásárlóknak is nehézségeket okoz, a gazdák egy részének viszont segítség, de csak átmeneti. Így látja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége is. Örülünk annak, hogy megjelent ez a kormányrendelet és az elmúlt pár hónap után előrelépésnek lehetünk tanúi. Persze még friss a dolog és kíváncsian várjuk, hogy milyen hatást fog ez kifejteni a piacra – mondta Csősz Tibor, a MOSZ tanácsosa.

Az agrárminisztérium az RTL Híradó megkeresésére azt írta: az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat egy általuk kivédhetetlen piaci helyzetnek. Az EU-s mezőgazdasági előírások Ukrajnára nem érvényesek, így ott a termelés olcsóbb. Arra a kérdésre, hogy számítanak-e ellátási problémákra az ársapkás termékek esetében nem válaszoltak.

Lengyelország és Magyarország után kedden Szlovákia, szerdán pedig Bulgária is bejelentette, hogy korlátozzák ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát. A tranzitforgalmat ott is engedélyezik, de a saját, belföldi piacokon nem kerülhet forgalomba az ukrán import.

Kapcsolódó
Kelet-Európa az ukrán gabona importtilalmával kijelölte a szolidaritás határát
Eredetileg az ide érkező gabonát egyből továbbszállították volna az észak-afrikai és közel-keleti célpiacokra, de a helyi gazdák arra panaszkodnak, hogy már helyben megkezdődik az agrártermékek értékesítése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik