Gazdaság

A kisnyugdíjasok bevétele feleannyival sem nőtt tavaly, mint azoké, akik eleve többet kapnak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Éppen a legalacsonyabb nyugdíjasok bevételei növekedtek a legkevésbé, míg az igazán magas nyugdíjakra messze infláció feletti emelés rakódott – állapította meg a Bankmonitor, a bevételek közé beszámítva a nyugdíjon kívül a nyugdíjprémiumot, és a 13. havi nyugdíjat is, vagyis minden olyan összeget, amelyet az állami folyósított az érintetteknek. Ez alapján megnézték, mennyivel emelkedett a különböző nyugdíjbevételi kategóriák jövedelme 2021-ben, majd 2022-ben.

2021-ben, a 13. havi nyugdíj visszavezetésének első évében még csak egy heti pénzt folyósítottak pluszban februárban ezen a címen (vagyis a havi nyugdíj egynegyedét). A nyugdíjprémiumnál viszont kivételesen minden érintett a maximális összeget, azaz a 80 ezer forintot kapta meg, a gazdasági növekedésre hivatkozva. Ez főleg a kisnyugdíjúaknak (havi 80 ezer forint alatt) kedvezett.

Ezekkel a plusz elemekkel együtt az egész évben kapott összes állami juttatás 12 hónapra elosztott mértéke valamelyest meghaladta a havi nyugdíj mértékét.

2022-ben már teljes összegében járt a 13. havi nyugdíj, a prémium azonban maximum 10 ezer forint lehetett csak, és számoltak még a 14 százalékos (három részletben megkapott) nyugdíjemeléssel, illetve korrekciós nyugdíjemeléssel is. Megállapítják, hogy e három elem együttesen igen eltérő változásokat eredményezett a különböző szintű nyugdíjakban részesülők anyagi helyzetében. Aki például 2021-ben havi 100 ezer forint nyugdíjat kapott, neki 2022-ben 114 ezer forintra emelkedett az ellátása, ugyanekkora összeget kapott 13. havi nyugdíjként is, valamint egyszeri 10 ezer forintos nyugdíjprémiumban részesült.

Láthatjuk, hogy a jövedelemszint nagyon erősen meghatározta az idősek pénzügyi pozíciójának tavalyi változását. A legrosszabb helyzetben azok voltak, akik a legkisebb nyugdíjakban részesülnek. Őket igen fájdalmasan érintette a nyugdíjprémium jelentős csökkenése (80 ezer forintról akár 10 ezer forint alá), és esetükben ezt a jövedelemkiesést nem tudta kompenzálni a 13. havi nyugdíj visszaépítése. Így fordulhatott elő az, hogy bár 14% nyugdíjemelést kaptak, valójában a 12 hónapra elosztott összes állami juttatásuk alig 8 százalékkal nőtt 2021-hez képest.

A 2021-ben 125 ezer forintos nyugdíjak már lépést tudtak tartani a nyugdíjas infláció hivatalos ütemével. A havi nyugdíj ebben az esetben is 14 százalékkal nőtt, de a többi juttatással együtt összesen 15,6 százalékos jövedelemnövekedésről beszélhetünk.

A skálán egyre magasabbra lépkedve pedig egyre komolyabb bevételnövekedéseket láthatunk. Például a 2021-ben 400 ezres szinten elhelyezkedő nyugdíjak önmagukban 456 ezer forintra nőttek 2022-re, és ezen felül a 13. havi nyugdíj kiegészülése is hozott újabb 356 ezer forint egyszeri pluszpénzt. Ilyen körülmények között szinte meg sem érződött a nyugdíjprémium csökkenése, így ezek a nyugdíjasok egy év alatt 19,2%-os jövedelemnövekedést könyvelhettek el. Ez egyben azt is jelenti, hogy ők számottevő reálnövekedést érezhettek, amennyiben elfogadjuk a 15,2 százalékos nyugdíjas inflációt.

Emlékeztetnek arra is, hogy a KSH adatai szerint az idősek fele 185 ezer forintnál kevesebb havi nyugdíjat kap.

Kapcsolódó
Rég nem látott adat a magyar nyugdíjakról: 185 ezer forint a medián
Mostanra már 24,9 százalékkal nőtt egy adott nyugdíjas bevétele az előző év januárjához képest. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik