Élő Közélet

80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek ki novemberben

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Egész nyáron készültünk arra, hogy lesz negyedik hullám

Vakcinákat halmoztunk fel, hogy akár kétszer is vagy háromszor is be tudjuk oltani az egész országot. Ez egy olyan vírus, ami nem megy el – húzta alá Orbán Viktor. Kiderült, hogy ennél a vírusnál nincs nyájimmunitás és mindenkit meg fog találni, aki nincs beoltva.

A korlátozások nem működnek, az oltás működik. Nem az oltás jelent kockázatot.

Brüsszel nem segített felépíteni a kerítést

Bezzeg most más országoknak mintha most megígérték volna, hogy segítenek – panaszolta Orbán, aki szerint akkor most Magyarországnak is kellene kapnia anyagi támogatást.

Mi harcoltunk a mongolokkal és a törökökkel is.

Miért ülésezett a kormány egy hadgyakorlat helyszínén?

Nehéz helyzetben van a magyar hadsereg – jelentette ki Orbán. Hozzátette: a szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztést hajtottak végre, miközben Magyarország nem tesz semmit, vagy legalábbis eleget, a saját védelméért. Így pedig nem lehet elvárni azt sem, hogy veszély esetén a NATO-tagok besegítsenek – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Egyszerre nem lehet felépíteni a technikai hátországot, és az embereket sem lehet gyorsan kiképezni – tette hozzá. A kormány Hajmáskéren áttekintette a helyzetet és arról döntött, hogy a következő években hogyan fejlesztik majd a hadsereget.

Ukrajna vs. Magyarország

Van-e joga Ukrajnának felszólalni a magyar-orosz gázszerződés ellen? – tette fel a kérdést Nagy Katalin riporter, amelyre Orbán úgy válaszolt, hogy „Ukrajnának nem kéne emberkednie”.

A miniszterelnök érti az ukrán szempontokat, de véleménye szerint neki a magyar választók érdekeit kell néznie.

Ismét Gyurcsány-Bajnai

A kormányfő a rezsivel kapcsolatban is gyurcsányozott, „a nagy nemzetközi cégek jól jártak, a családok rosszul jártak”. Aztán 2010-ben a Fidesz-kormány a nagy cégekkel és Brüsszellel is „csatát vívott”, de most már nálunk a legolcsóbb az áram és a gáz – jegyezte meg a miniszterelnök.

„A piaci áron kell vennünk és a piaci ár alatt kell továbbadnunk a földgázt” – emelte ki Orbán Viktor, aki ezért megdicsérte a magyar szakembereket. „Olyan áremelések vannak Nyugat-Európában, amit el se tudunk képzelni.”

Van esély rá, hogy a gyereket nevelők február közepéig visszakapják az adót

A kormány hozott egy döntést és meghatva a közgazdászokat, arra jutott, hogy az 5 és fél százalékos gazdasági növekedés mindenképpen meglesz. „Nagy ramazurinak kellene történnie, hogy ez ne legyen meg” – tette hozzá a kormányfő.

A pandémia az idősek mellett a gyermekeket nevelő családokat viselte meg a legjobban, ezért döntött úgy a kormány, hogy ha lesz elég bevétel, akkor adják vissza az adót a gyermeket nevelőknek.

Van egy felső határ – összességében 1 millió 900 ezer, gyermeket nevelő ember kapja vissza a befizetett adót. Az adóhivataltól hatalmas erőfeszítést követel, hogy február közepéig visszatérítse az adót, de Orbán ezt a kérést közvetítette a NAV felé.

80 ezer forint nyugdíjprémium érkezik novemberben

Volt 435 ezer ember, akinek kevesebb járt volna, de a magyar gazdaság olyan jól áll, hogy futja rá.

Lesznek olyan nyugdíjasok, akik a korrekcióval együtt 100 ezer forint körüli egyszeri kiegészítést is kaphatnak.

Az idősek világnapja van

Magyarországon olyan nyugdíjrendszer van, ami a beszedett adókból fizeti ki a nyugdíjat – jegyezte meg Orbán Viktor, aki hozzátette, hogy nálunk sosem volt lehetőség tőkét felhalmozni, amelyből lehetne fizetni a nyugdíjat, mint más országokban.

„Az teljes félreértés, hogy mi tartanánk el a nyugdíjasokat” – tette hozzá.

Olvasói sztorik