Gazdaság

A jövő irodája készül egy régmúltat idéző épületben

Fotó / CODIC Hungary
Fotó / CODIC Hungary
A pandémia megállíthatatlan és visszafordíthatatlan folyamatot indított el: az otthonunk a második munkahelyünkké, míg az iroda lassan a második otthonunkká válik. A CODIC Hungary ezt szem előtt tartva a Váci úti egykori Modiano gyárból olyan modern, zéró karbonkibocsátás lehetőségét biztosító irodaházat fejleszt, mely maximális energiahatékonysággal működik majd, miközben a dolgozók szociális környezetére is odafigyel.

A CODIC International cégcsoport 1970 óta hat országban van jelen az európai ingatlanfejlesztői piacon: Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban, Spanyolországban, Romániában és Magyarországon futnak fejlesztési projektjei. Itthon a Krisztina Palace, a Green Court Office a Dózsa György úton 300 lakással és közel 20 ezer négyzetméter irodával, a Margit körúton helyet kapó Homework és a legújabb projekt, a Modiano tartozik a cég portfóliójába.

A cég fő célja olyan irodák és terek kialakítása, ami Magyarországon szinte még teljesen ismeretlen: ahol az irodatér biztosítani tudja a cégeknek az ún. „net zero” karbonkibocsátás lehetőségét a megújuló energiák széles körű felhasználásával, valamint minél színesebb életteret biztosít a munkateraszokkal, sportolási lehetőségekkel és belsőkerti munkahelyek kialakításával.

Fotó / CODIC Hungary

A nemzetközi piacon már elvárás, hogy az irodaházak megfeleljenek a bérlők és nem utolsó sorban befektetők ún. ESG stratégiai célkitűzéseinek.

Mi az az ESG?

Az ESG az Environment (Környezet), Social (Szociális), Governance (Irányítás) rövidítése, a minősítés megmutatja, hogy egy cég milyen hangsúlyt fektet a környezet- és klímabarát megoldásokra, mennyire tartja szem előtt az egészséges munkahely szociális szempontjait, valamint milyen irányítási és ellenőrzési folyamatokat alkalmaz.

Kalapács Kornél, a CODIC Hungary Country Managere szerint ami ma még választható stratégia, az holnap már kötelező elem lesz az irodapiacon, a cég ezért határozott úgy, hogy egy, a lehető legmagasabb, ún. AA++ energiahatékonyságú irodaházat fejleszt az egykori Modiano gyár épületében.

Fotó / CODIC Hungary Kalapács Kornél, a CODIC Hungary Country Managere

„Ez maximum 40 kW/m2/év fogyasztást jelent, ehhez képest a jelenleg legmodernebb hazai irodaházak is csak BB kategóriájúak, és még ezek is mindössze 7%-ban vannak jelen Magyarországon. Ahhoz, hogy több mint a felére tudjuk csökkenteni a fogyasztást, minden tervezési megszokást fel kellett rúgnunk, újra kellett gondolnunk, de tisztában kell lennünk vele, hogy az egész magyar irodapiacra ez a feladat vár a következő években, hiszen a komolyabb cégeknél az ESG stratégia már alapvető igény.”

Az ESG minősítés a befektetők számára is garanciát ad arra, hogy az épület zöld és fenntartható lesz, ráadásul a leendő bérlők a bérleti szerződéssel egyben útmutatást is kapnak majd, hogyan tudják a lehető leghatékonyabban kihasználni az épület alacsony energiafogyasztásának lehetőségeit. A CODIC Hungary ezért felkért egy energiatanácsadással foglalkozó céget, aki végigkíséri a projektet a  tervezésétől egészen az üzemeltetésig és a bérlők számára is támogatást nyújt, hogy a környezettudatos és fenntartható működtetés az irodájuk tervezésénél is érvényesülni tudjon.

Fotó / CODIC Hungary

Az ikonikus épület egyébként 1931-ben épült, melynek homlokzati képe ma már fővárosi védelem alatt áll. A Modiano-ház 15 évig cigarettapapír-gyárként működött, később többször gazdát cserélt. Amikor a CODIC felvásárolta a Váci úti épület már igen rossz állapotban volt. Több koncepció után végül a homlokzat látképének megtartásával kerül majd kialakításra az irodaház. A Modiano a tervek szerint 2025 év végére készül el.

„Mivel a homlokzati kép fővárosi védelem alatt áll, a tervezés szakaszában egyeztettünk Budapest főépítészével, valamint műemlékekvédelmi szakértőket is bevonva, többkörös, hosszú egyeztetési folyamat után készült el a végleges koncepció. Bár nem kifejezetten célja a cégünknek, hogy műemléki épületeket alakítsunk át, de ha jó helyen jó lehetőség adódik, akkor nyitottak vagyunk rá. Mindig lehet szép új irodaházakat tervezni, de ezekben az épületekben van egy különleges történet, egy plusz érték.” – tette hozzá Kalapács Kornél.

Fotó / CODIC Hungary

A CODIC Hungary a homlokzat restaurálása mellett szeretné felkutatni a fennmaradt Modiano relikviákat és grafikákat is. A Modiano-gyárhoz ugyanis számos plakát készült, melyet olyan neves magyar grafikusok jegyeztek, mint Kónya Zoltán, Bortnyik Sándor vagy Berény Róbert. A két világháború közötti időszak a magyar plakátművészet legmeghatározóbb korszaka volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik