Gazdaság

5 százalékos, visszamenőleges nyugdíjemelést sürgetnek

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
Egyébként az ellátás nem őrzi meg a vásárlóértékét az elszabadult nyugdíjas infláció miatt.

Mielőbbi nyugdíjkompenzációt sürget a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) szakértője, Katona Tamás, akit a Népszava idézett. Szerinte az elszabadult infláció miatt minimum 5 százalékos, visszamenőleges emelés kell ahhoz, hogy legalább vásárlóértékét megőrizze az ellátás. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi elnöke emlékeztetett rá, a kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ahhoz igazította a januári, kötelező nyugdíjemelést is, ám a valós infláció 18-20 százalék körül lesz, ezért kell a mielőbbi korrekció.

A nyugdíjas infláció ráadásul az átlagos pénzromlásnál 1,5 százalékponttal magasabb, az idősek fogyasztói kosarában jóval nagyobb arányban szerepelnek a 40-45 százalékkal megdrágult élelmiszerek, és a 65-70 százalékkal többe kerülő alapvető élelmiszerek, a KSH inflációs számításában pedig szerepel ugyan az egészségügyre fordított kiadás, de a számokban nem jelenik meg, hogy egyre többen saját zsebből fizetik az orvosi ellátásukat – tette hozzá Katona Tamás.

Mivel az idősek felének 170 ezer forint körül van a nyugdíja, sokan nem tudják megfizetni a magánorvosokat, ami nagyon súlyos probléma, jelentősen rontja az életminőséget és a gyógyulás, vagy legalább a betegség szinten tartásának esélyét. A szakértő szerint a méltó nyugdíjas évekhez legalább 200 ezer forintos ellátásra lenne szükség.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint ilyen magas infláció mellett a jelenlegi nyugdíjemelési gyakoriság – januári emelés, majd novemberi korrekció, illetve esetleg egy nyári kiegészítés – alkalmatlan a nyugdíjak vásárlóértékének évközi karbantartására, át kellene térni a gyakoribb emelésre. A szakértő a Népszavának úgy fogalmazott: 2015 óta tízszeresére, 30 ezerről 300 ezerre nőtt azon nyugdíjasok száma, akik a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe csúsztak. Az átlagnyugdíj aránya pedig az átlagkeresethez képest csökkent, 75 százalékról 44 százalékra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik